Hey! Is Dee Dee Home? (2003)

Regie: Lech Kowalski | 64 minuten | documentaire, biografie, muziek | Met: Dee Dee Ramone, Joey Ramone, Johnny Thunders, Richard Hell, Billy Idol, Landau, Jerry Nolan

Douglas Glenn Colvin had al een roerig leven achter de rug toen hij in 1974 samen met zijn vrienden Johnny, Joey en Tommy de punkgroep The Ramones oprichtte. Geboren in Duitsland en grootgebracht zonder vader verdiende Colvin, beter bekend als Dee Dee Ramone, een tijdlang zijn geld als mannelijke prostituee. Daarnaast zat de bassist al op jonge leeftijd aan de drugs en als lid van The Ramones zou zijn levenswijze er niet veel beschaafder op worden. Ondanks dit wilde leven lukte het Dee Dee de ene mooie song na de ander te schrijven.

Genoeg materiaal dus voor een boeiende documentaire. Helaas is ‘Hey! Is Dee Dee Home’ dat allerminst geworden. Aan de stijl ligt het niet. De film is volledig gefabriceerd volgens het punkcredo, dat zegt dat iedereen die een camera kan vasthouden en iets te vertellen heeft een film kan maken. Het zou dan ook onnozel zijn te zeuren over slechte belichting, hopeloze kadrering en matig geluid. Voor een documentaire over een punkrocker is dit een logische stijl en het werkt hier prima.

Het probleem zit hem meer in de inhoud. Het interview met Dee Dee werd oorspronkelijk afgenomen in het kader van een documentaire over een andere muzikale junkie: Johnny Thunders. Een groot deel van het gesprek gaat dan ook over de haat/liefdeverhouding tussen de twee musici en dus onvermijdelijk over hun druggebruik. Dat levert een nogal oppervlakkig geheel op; de anekdoten verschillen in weinig van de verhalen die een gemiddelde junk je kan vertellen en de continue namedropping helpt ook niet echt. De weinige archiefbeelden leveren evenmin iets interessants op, behalve een veel te kort stukje ‘I Don’t Wanna Walk Around With You’.

Wat ‘Hey! Is Dee Dee Home?’ nog een beetje de moeite waard maakt, is het beeld dat we hier krijgen van een archetypische rockmuzikant. Met al zijn tatoeages, zijn jongensachtig geram op de gitaar en zijn stoere praatjes vormt Dee Dee het ultieme bewijs dat echte rockers nooit volwassen worden. Ironisch genoeg schijnt Dee Dee zelf het tegenovergestelde te denken. Ten tijde van het interview was de bassist al een tijdje clean en hij doet er alles aan om evenwichtig en wijs over te komen. Maar wie beter kijkt en beter luistert, ziet en hoort een jongen die nooit volwassen zal worden.

Dee Dee Ramone overleed op 5 juni 2002 aan een overdosis heroïne. Vriend en rivaal Johnny Thunders was hem in 1991 al voorgegaan.

Henny Wouters