Hibernatus (1969)

Regie: Edouard Molinaro | 80 minuten | komedie, fantasie, science fiction | Acteurs: Louis de Funès, Michael Lonsdale, Claude Gensac, Bernard Alane, Annick Alane, Olivier de Funès, Eliette Demay, Martine Kelly, Jacques Legras, Pascal Mazzotti, Claude Piéplu, Paul Préboist, Yves Vincent, Evelyne Dassas

Hubert de Tartas is grenzeloos ambitieus. Zijn vrouw Edmée (Claude Gensac) is rijk, maar hij als fabrieksdirecteur in haar dienst niet. Hij aast op eigen kapitaal en heeft voor zijn zoon Didier een huwelijk gearrangeerd waarvan hijzelf financieel beter hoopt te worden, maar waar zijn zoon helemaal niet blij mee is. Zijn andere frustratie is dat hij dolgraag een lintje wil hebben van het Légion d’honneur. Iedereen lijkt er een te bezitten, behalve hij. Als hij door de minister van buitenlandse zaken ontboden wordt, weet hij zeker dat dit maar een ding kan betekenen.

Maar er wacht hem een onaangename verrassing. De man die 65 jaar lang ingevroren is geweest in het ijs van Spitsbergen blijkt de opa van zijn vrouw te zijn. Het is van groot wetenschappelijk belang dat Paul, eenmaal ontdooid door professeur Loriebat (Michael Lonsdale), blijft leven en geen enkele schok krijgt. Door de vele jaren die hij in bevroren toestand heeft doorgebracht, is hij ernstig verzwakt en elke opwinding zou fataal zijn.

Paul komt niet alleen weer in zijn eigen huis wonen, maar het huis moet er ook weer uit gaan zien zoals het in 1905 was. Ook de straat voor het huis en de vervoermiddelen worden in de oude staat hersteld om Paul de illusie te geven dat hij slechts kort weg van huis is geweest. Bovendien moet iedereen een rol aannemen en in kleding van die tijd rondlopen. Edmée moet zich bijvoorbeeld voordoen als Pauls moeder, haar grootmoeder.

Het gegeven dat iemand behoed moet worden voor een sprong in de tijd, omdat dit nadelig zou kunnen zijn voor de fysieke en geestelijke gesteldheid doet natuurlijk denken aan ‘Goodbye Lenin’ (2003) van Wolfgang Becker. Het is een ideaal uitgangspunt voor komische situaties. Er bestaat altijd de kans dat iemand zich verspreekt, uit zijn of haar rol valt of dat de persoon in kwestie gaat vermoeden dat er dingen verborgen worden gehouden. Maar het zet ook degenen die de illusie in stand moeten houden tot nadenken over hun eigen leven en wat ze daarmee willen. Natuurlijk wordt vooral het komische aspect in deze uitbundige en hilarische film ten volle benut. Daarbij komt dat Louis de Funès erg op dreef is en zich vol overgave in het avontuur stort.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3

Bioscooprelease: 19 maart 1970
DVD-release: 16 oktober 2014