Hidden (2010)

Regie: Antoine Thomas | 78 minuten | horror, thriller | Acteurs: Sean Clement, Simonetta Solder, Jordan Hayes, Jason Blicker, Bjanka Murgel, Devon Bostick, Dawn Ford, Elliott Larson      

Gemiste kansen. ‘Hidden’ grossiert erin. Met een beter script, een scherpere regisseur en betere acteurs had dit best een aardig filmpje op kunnen leveren. Nu moet je het doen met een onzekere slasher die nergens overtuigt. Doodzonde!

‘Hidden’ draait om Brian Karter (Sean Clement). De man heeft een relatie met alcohol, functioneert niet in de maatschappij en blijft het liefst de hele dag in bed liggen om zijn roes uit te slapen. Als zijn vriend Simon (Jason Blicker) en zijn vriendin Kimberly (een wandelend decolleté dat Bjanka Murgel heet) hem op een dag wakker maken en een brief overhandigen, verandert zijn leven op slag. Brian heeft de verslavingskliniek van zijn moeder geërfd. In eerste instantie trekt hij het niet om naar het oord te gaan, vanwege zijn getroebleerde band met zijn overleden moeder. Toch gaat hij een kijkje nemen. Het spookachtige pand blijkt behekst te zijn. De geesten van mishandelde kinderen waren in de kliniek rond. Met alle gevolgen van dien.

Regisseur Antoine Thomas heeft een prachtige locatie in handen. Het pand ademt één en al ellende uit. Je ziet meteen dat het er niet pluis is. De locatie is immens groot en een ideale plek voor schrikeffecten. Helaas maakt de cineast hier geen gebruik van. Thomas vertrouwt op aanzwellende muziek. Helaas veel te veel, zodat zowat elke stap vergezeld wordt door harde muziek. Op den duur irriteert dat enorm.

Daarnaast is het idee van kinderen als bad guys erg tof. Onschuld versus dreiging. Hier wordt niks mee gedaan en de kinderen worden niet goed aangestuurd, zodat ze onbeholpen op de aangegeven plek staan. Make up effecten moeten voor spanning zorgen, maar je ziet gewoon verklede koters die er onhandig bij staan. Tot overmaat van ramp wordt er niks met de personages gedaan. Waarom het tienerbroertje van Kimberly zo nodig mee moet naar de locatie wordt nergens duidelijk. Uiteraard wordt ook niet verklaard waarom uitgerekend Brians ex – een architect – uitgenodigd wordt om het pand te bekijken. Thomas wil drama in zijn film, maar het slaat als een tang op een varken. De relatieperikelen worden trouwens ook nog eens erg slap uitgewerkt.

De sterfscènes zijn ook erg slecht, omdat je niets ziet. Verwacht geen bloedfonteinen of akelige momenten. Het meeste gebeurt buiten beeld. De irritante, overheersende soundtrack doet de film de das om. ‘Hidden’ is een zouteloze, saaie B-film waar niemand op zit te wachten. Als de film zijn titel letterlijk zou nemen, was de wereld een stuk beter af.

Frank v.d. Ven