Hidden Camera (2007)

Regie: Bryan Goeres | 90 minuten | thriller | Acteurs: Dean Cain, Lucía Jiménez, Arnold Vosloo, Johann Benét, Eloisa Bennetts, Tony Corvillo, Clàudia Cos, Lolo Herrero, Nikol Kollars, Juan Carlos Lee, Molly Malcolm, William Miller, Carlos Reig-Plaza, Ricard Sales

Dean Cain brak door met zijn rol in de succesvolle serie “Lois & Clark: The New Adventures of Superman” als Clark Kent en vervolgde zijn carrière met een afwisselende mix van tv-series, B-films en nog geen handvol bioscoopfilms (‘Out of Time’ en ‘Rat Race’) . ‘Hidden Camera’ is een duidelijke B-film, maar het fijne ervan is dat de makers ook niet pretenderen dat het meer is dan dat.

Cain speelt de rol van Dan Kovacs, een journalist met een eigenzinnige manier van werken. Hij heeft zonder het zelf te beseffen een oogje op zijn producente sinds jaar en dag, de Spaanse Alejandra (Lucía Jiménez), maar omdat zij ook niet op de hoogte is van de sluimerende liefde, en het eigenlijk zat is om altijd maar zonder back up van een groot tv-station te werken, heeft zij een andere baan aangenomen. Veel tijd krijgt Dan niet om daarover te treuren, want zijn broer Peter Kovacs, eveneens journalist, maar dan van het Pulitzerprijs niveau, blijkt vermoord te zijn en Peters weduwe Alice vraagt Dan zijn moord te onderzoeken. Aanvankelijk staat Dan niet te springen – de relatie met zijn broer was niet altijd goed – maar toch is hij geïntrigeerd en het duurt niet lang of hij vindt de eerste aanwijzing: een bankbiljet en een briefje met daarop een geheime code. Ondertussen zien we in een kantoor de machtige Natas (Arnold Vosloo) een groep van geheim agenten leiden. Er blijken overal camera’s te hangen, waardoor Jan en alleman in de gaten gehouden kan worden. Ook in het doen en laten van Dan zijn de geheim agenten bijzonder geïnteresseerd en binnen de kortste keren moet onze held op de vlucht.

‘Hidden Camera’ heeft veel weg van films als ‘Enemy of the State’ en ‘The Bourne Identity’ maar

uiteraard wordt dat niveau nergens gehaald. De spanning wordt nergens nagelbijtend en nergens krijgt de kijker het gevoel dat de zaken waar de journalist zijn neus insteekt, wel heel gevaarlijk zijn. Toch is het verhaal op zich best vermakelijk, wanneer je je over ongeloofwaardigheden niet al te druk maakt en je het niet erg vindt dat je deze film al eerder gezien hebt, maar dan anders en beter… Het idee dat er op grote schaal valse dollars gedrukt worden in een land dat de Verenigde Staten niet tot zijn vriendenkring rekent, en dat dit met medeweten van de hoogste regionen in het Witte Huis in omloop gebracht wordt, in plaats van dat het vernietigd wordt is natuurlijk te lachwekkend voor woorden, maar de makers van ‘Hidden Camera’ weten je redelijk goed mee te slepen in de illusie.

Monica Meijer