High School Musical 2 (2007)

Regie: Kenny Ortega | 106 minuten | komedie, familie, musical | Acteurs: Zac Efron, Vanessa Anne Hudgens, Ashley Tisdale, Lucas Grabeel, Corbin Bleu, Monique Coleman, Mark L. Taylor, Bart Johnson, Robert Curtis Brown, Jessica Tuck, Alyson Reed, Chris Warren Jr., Ryne Sanborn, Olesya Rulin, Kaycee Stroh

In 2006 was ‘High School Musical’ – met de weinig soeps belovende werktitel ‘Grease 3′ – een onverwachte (TV) hit. Disney zou zichzelf niet zijn als er minimaal één sequel zou volgen die de kassa doet blijven rinkelen. En na ‘High School Musical 2′ (oftewel ‘Grease 4′) volgt inderdaad een deel 3…

Draaide het in ‘High School Musical’ nog om het feit dat Troy (Zac Efron) zijn reputatie op het spel zette door toe te geven aan zichzelf en mee te doen met de schoolmusical; nu is het verhaal omgekeerd. Troy verliest zichzelf uit het oog, en riskeert daarmee ook het verlies van zijn vrienden en vriendinnetje, omdat hij ditmaal kiest voor zijn sociale status. Hij bekommert zich vooral om zijn toekomst, want het is immers bijna tijd om te gaan studeren. Daar is geld voor nodig, dus is hij dolblij wanneer hij een baantje aangeboden krijgt bij de plaatselijke country club waar, surprise surprise, Sharpay (Ashley Tisdale) vaste klant blijkt te zijn. Zij aast erop om Troy voor zich te winnen en schakelt haar broer Ryan (Lucas Grabeel) in om haar bij haar plannetje te helpen. Helaas pakt het niet zo uit als gehoopt, want Troy komt niet alleen daar werken: de gehele bende van de Wildcats is aangenomen.

Het hele verhaal is gebaseerd op het feit dat Sharpay de manager van de country club in haar zak heeft: hij doet werkelijk alles om haar te plezieren. Zo’n bizar gegeven is niet onoverkomelijk, ware het niet dat het praktisch het hart van de film is, wat het geheel ongeloofwaardig maakt. Als ze het niet serieus hadden bedoeld was het misschien nog om te lachen geweest, maar nu kan je er alleen maar om huilen. Daar staat tegenover dat Ashley Tisdale gegroeid is in de rol van Ashley en een behoorlijk goede prestatie levert. Zac Efron als Troy doet het ook niet slecht, kan verrassend genoeg best goed zingen, maar dit haalt het niet bij zijn rol als Link in ‘Hairspray’. Deze ladies’ choice doet ongetwijfeld weer vele meisjesharten sneller kloppen, maar wil hij serieus carrière maken moet hij toch eens betere filmkeuzes maken… Gabriella (Vanessa Hudgens) is een enorme tegenvaller, net als zo’n beetje de rest van de cast. Maar toegegeven, ze passen perfect in de Disney Channel spirit – ze zijn enorm gelikt in hun overduidelijk bij elkaar matchende outfits.

Niet alleen het ongeloofwaardige verhaal dat op losse schroeven staat haalt het bloed onder je nagels vandaan, ook de popachtige songs zijn een schande voor de musicalwereld. Ze voegen werkelijk niets toe, zijn slecht gecomponeerd, hier en daar afgrijselijk ingezongen en blijven vreselijk oppervlakkig. Vergeleken daarbij is het album van ‘High School Musical’ een meesterwerk. Een van de meest beschamende duetten is die tussen Ryan en Chad (Corbin Bleu). De laatste blijft maar herhalen I don’t dance, terwijl hij als een zot over het veld danst.

‘High School Musical 2′ zal het ongetwijfeld bij zijn trouwe fans goed doen. Het is tenslotte een film voor kinderen, niet voor volwassenen. In de kinderwereld kan en mag alles, als het er maar gelikt en mooi uitziet. En dat is ‘High School Musical 2′ in een notendop.

Tessa Obbens