High School Musical 3: Senior Year (2008)

Regie: Kenny Ortega | 112 minuten | komedie, familie, romantiek, musical | Acteurs: Zac Efron,Vanessa Anne Hudgens, Ashley Tisdale, Lucas Grabeel, Corbin Bleu, Monique Coleman, Olesya Rulin, Chris Warren Jr., Ryne Sanborn, KayCee Stroh, Bart Johnson, Alyson Reed, Matt Prokop, Justin Martin, Jemma McKenzie-Brown, Leslie Wing, Socorro Herrera, David Reivers, Yolanda Wood, Robert Curtis Brown,Jessica Tuck, Joey Miyashima, Stan Ellsworth, Dave Fox, Jeremy Banks, Tara Starling, Manly Ortega, Ben Naccarato

W-I-L-D… Wildcats, go tear it up! Go Wildcats, we’re number one!

Yeah! Eindelijk is het dan zover. Ruim een jaar na ‘High School Musical 2′ verschijnt het derde en laatste deel uit de, vooral onder tieners, zeer succesvolle reeks: ‘High School Musical 3: Senior Year’. Nog één maal zullen de hoofdrolspelers Troy, Gabriella, Chad, Sharpay, Ryan en Taylor te zien zijn op hun school East High, wat weleens de coolste high school van de wereld zou kunnen zijn. Daarna is het uit met de pret en zullen we het moeten doen met het oneindig herhalen van de drie delen… Maar dat is een zorg voor later, eerst ‘High School Musical 3′ nog!

‘Senior Year’ vertrekt meteen in de vijfde versnelling met de basketbalfinale tussen de Wildcats en de jongens van West High. De film opent op een briljante manier met het opzwepende dansnummer ‘Now or Never’, dat ook in de trailer gebruikt wordt. De Wildcats weten op dit nummer en onder de bezielende leiding van Troy een enorme achterstand goed te maken en… uiteindelijk zelfs te zegevieren! Hoe kan het haast ook anders? Het is in ieder geval een fijne opening van wat een galavoorstelling zal gaan worden…

Naast dit plezierige stukje spektakel leidt de intro tevens een deel van het verhaal in. We zien hoe Troy zich al zingend en swingend over het basketbalveld voortbeweegd en daarmee een dilemma onder ogen komt. Hij heeft immers nog steeds geen keuze kunnen maken tussen basketbal en toneel. Het maken van keuzes maakt deel uit van de problematiek in ‘High School Musical 3’ en daarmee maakt regisseur Kenny Ortega zijn belofte waar. Vooraf zei hij namelijk dat hij de laatstejaars van East High een iets volwassener karakter mee wilde geven en dat heeft hij in een niet al te overdreven mate gedaan. Verder zien we vooral weer de coole tieners die we uit deel 1 en 2 kennen…

Want gelukkig heeft het productieteam ook in ‘High School Musical 3′ de magische Disney-wereld in stand gehouden. Alles en iedereen in en rondom East High is wederom perfect. Knappe, zich goed gedragende pubers in fijne outfits die uitblinken op school of in iets anders. Om de bijzonder lieflijke en zoete relatie tussen Troy en Gabriella maar niet te vergeten! Mmmm, life can be so perfect… en dat mag de kijker weten ook! We worden voor even meegenomen in die perfecte wereld, om ons even aan de harde realiteit van vandaag de dag te ontrekken. Na de aftiteling worden we achtergelaten met een positief gevoel en kunnen we er weer even tegenaan!

Natuurlijk worden we ook in ‘High School Musical 3: Senior Year’ weer getrakteerd op een fantastische voorstelling van muziek, dans en show, datgene wat deze reeks tot zo’n enorm succes heeft gemaakt. Voor de soundtrack van ‘Senior Year’ werden tien nieuwe nummers gemaakt en elk nummer is op een geweldige wijze verwerkt in de film. Zo opent de film zoals gezegd met het opzwepende ‘Now or Never’, gevolgd door het zoetsappige duet ‘Right Here, Right Now’ van Troy en Gabriella. Verder zien we een geraffineerde en romantische dansscène tussen Troy en Gabriella met ‘Can I Have This Dance’ en natuurlijk is er ook weer een spectaculaire bijdrage van Sharpay en Ryan met ‘I Want It All’: een heerlijke act, waarbij de lunchruimte van East High verandert in een groot muziektoneel met zo’n 150 dansers. Fantastisch!

Het is niet zo dat ‘High School Musical’ uitgesproken goed is, nee, dat zeker niet. Er wordt over het algemeen matig geacteerd en realistisch is het allerminst. Het ontbreekt de films aan een goed verhaal en aan een goede integratie van de muziek in de film: vaak lopen beeld en geluid niet helemaal synchroon. Maar moeten we ‘High School Musical’ nu echt met zo’n serieuze blik bekijken? Nee, met deze bedoeling is deze muzikale productie absoluut niet gemaakt. ‘High School Musical’ is in de eerste plaats bedoeld om zijn doelgroep op een muzikale wijze te entertainen. En in dat opzicht slaagt deze serie uitstekend!

Een advies: houd je tandenborstel in de aanslag, want het mierzoete ‘High School Musical 3: Senior Year’ is een serieuze aanslag op je gebit. De film zit boordevol show en energie en weet de kijker voor honderd procent te vermaken. Vergeet de realiteit en laat je voor even meevoeren in een heerlijke wereld vol show, dans en muziek! Yeah!

Arian Schouten