Highlander II: The Quickening (1991)

Regie: Russell Mulcahy | 105 minuten | actie, science fiction | Acteurs: Christopher Lambert, Sean Connery, Michael Ironside, Virginia Madsen, John C. McGinley, Allen Rich, Phil Brock, Rusty Schwimmer, Ed Trucco, Steven Grives, Jimmy Murray, Pete Antico, Peter Bucossi, Peter Bromilow, Jeff Altman

Als deze film in één woord beoordeeld zou moeten worden, zou “slecht” nog een vriendelijke term zijn. Zonder twijfel is dit namelijk één van de slechtste vervolgen – zo niet films – ooit gemaakt. Het allergrootste falen zit in het verhaal. Het hele concept van het eerste deel wordt radicaal veranderd, want de ‘Immortals’ zijn nu geen gewone mensen met een buitengewone gave die elkaar bevechten totdat er één overblijft, maar buitenaardse wezens van de planeet Zeist. Deze verhaallijn wordt gelukkig in de verdere Highlander-saga (films en tv-series) genegeerd en ‘bestaat’ deel 2 wat dat betreft niet, maar dan is voor deze film het kwaad al geschied.

Connor MacLeod (Christopher Lambert) is de titulaire held, die – vanwege zijn Schotse afkomst – ‘Highlander’ genoemd wordt. Dat dit gegeven uit de eerste film teniet gedaan wordt door in deel 2 te onthullen dat hij eigenlijk een buitenaards wezen is, is nog de minste van de onwaarschijnlijke gaten in het plot. MacLeod en zijn mentor Ramirez (Sean Connery) zijn na een opstand tegen de slechte generaal Katana (Michael Ironside) namelijk verbannen naar de Aarde. Op Aarde zijn ze dan onsterfelijk, totdat er één is overgebleven, die vervolgens de keus heeft om sterfelijk te worden en dood te gaan op Aarde of terug te keren naar Zeist. Bent u er nog?

In het begin van de film is MacLeod een oude man geworden die in 2024 leeft. Geen fijne tijd, want door het verdwijnen van de ozonlaag, moest in 1999 een elektromagnetisch schild om de Aarde gelegd worden. MacLeod heeft dit schild, logischerwijs The Shield genaamd, helpen ontwerpen. De wereld is sindsdien zo’n beetje in het halfduister gehuld en dat heeft hem blijkbaar niet echt populair gemaakt. Wel heeft hij de andere Immortals verslagen en heeft hij nu de keuze of hij wil sterven of terugkeren naar Zeist. Katana kan daar niet op wachten en besluit actie te ondernemen in plaats van rustig af te wachten.

Was het hele schild-idee al niet ridicuul genoeg, er zijn ook nog een aantal “terroristen” die vermoeden dat het schild niet meer nodig is, omdat de ozonlaag zichzelf hersteld zou hebben. De leider is natuurlijk een knappe vrouw (Virginia Madsen), die de oude MacLeod om hulp vraagt. Intussen heeft Katana twee moordenaars gestuurd met immens irritante lachjes, die toevallig net op dat moment aankomen. Hiermee is MacLeod automatisch onsterfelijk geworden en weet hij de twee te verslaan en zichzelf weer te verjongen. In plaats van dat de knappe terroriste op zijn minst vraagtekens zet bij hetgeen ze zojuist gezien heeft, werpt ze zich zonder bedenkingen in MacLeod’s armen en hebben ze ter plekke staand seks tegen de muur. Ramirez, die in deel 1 nog het loodje legde, komt niet alleen in flashback voorbij, maar staat ook nog om onverklaarbare redenen uit de dood op om MacLeod te helpen. Doel is om te ontdekken of de ozonlaag zich weer hersteld heeft en Katana, die zelf het klusje om MacLeod om te leggen maar komt klaren, te verslaan.  Onzinnigheid troef alom dus qua verhaallijn. Nu kan een film met een zwak verhaal toch naar een hoger plan getrokken worden door andere factoren. Helaas zal de argeloze kijker ook hier in teleurgesteld worden. Neem bijvoorbeeld het acteerwerk. Nu heeft Lambert al geen noemenswaardig acteertalent, hij overtreft zichzelf in ‘Highlander 2′ door waanzinnig slecht te spelen. Gelukkig krijgt hij gezelschap van zijn meerderen, want ook Connery haalt – in zijn paar scènes – een bedroevend niveau. Madsen die geïntroduceerd wordt als stoere heldin, doet daarna niets anders meer dan gillen en meelopen met de jongens. De doorgaans zeer genietbare Ironside (onder andere enkele memorabele “baddie” rollen in Paul Verhoeven films) gaat op de automatische piloot naar de onvermijdelijke confrontatie, maar kan zich als alien wel meteen goed op Aarde redden door taxi’s te nemen en in het Engels one-liners eruit te gooien als hij weer eens iets slechts uitgehaald heeft. De vaak onderschatte McGinley is totaal over de top als gewetenloze (jaren 80) zakenman en werkt alleen op de zenuwen. En daarmee houdt de ellende voor de kijker niet op. De vechtscènes zijn onduidelijk en slap, het camerawerk is vaak veel te donker, zodat onduidelijk is wat er precies gaande is, de structuur en scène-opbouw is verwarrend en onlogisch en er zitten een paar storende continuïteitsfouten in. De makers zouden het verdienen om af en toe nog badend in het zweet wakker te worden van dit misbaksel. Wie geld uit heeft gegeven aan de film of dvd, zou eigenlijk op grond van wanprestatie zijn geld terug moeten kunnen eisen.

Een halve ster dan, omdat de cast en crew de moeite genomen hebben om hun bed uit te komen om deze film te maken en er tijd en aandacht is besteed aan deze dvd-versie en er een mooi hoesje omheen zit.

Noot: De versie van ‘Highlander 2′ die hier besproken werd, is de Director’s Cut, ook wel Renegade Version genaamd. Deze is 14 minuten langer dan de bioscoop-versie, maar daarmee nog altijd geen verbetering.

Hans Geurts

Waardering: 0.5

Bioscooprelease: 16 augustus 1991