Hit Man (2023)

Recensie Hit Man CinemagazineRegie: Richard Linklater | 115 minuten | actie, komedie | Acteurs: Glen Powell, Adria Arjona, Austin Amelio, Retta, Sanjay Rao, Molly Bernard, Evan Holtzman, Mike Markoff, Ritchie Montgomery, Kate Adair, Beth Bartley, Morgana Shaw, Richard Robichaux, Anthony Michael Frederick, Jordan Salloum, Jo-Ann Robinson, Bryant Carroll, Stephanie Hong, Kim Baptiste, Gralen Bryant Banks, Jonas Lerway, Murphee Bloom, Garrison Allen, Eleanor Threatt

De jaren 2020 zijn de jaren van Glen Powell. Hij speelde al in de monsterhit ‘Top Gun: Maverick’, de populaire romcom ‘Anyone But You’ en nu speelt hij de hoofdrol in de film ‘Hit Man’. Ook staan er nog een aantal projecten op de planning waar met hoge verwachtingen naar uitgekeken wordt. Denk hierbij onder andere aan ‘Twisters’, de sequel van de jaren 90 klassieker ‘Twister’. Met andere woorden: Glen Powell is zeker iemand om naar uit te kijken.

Powell werkt in ‘Hit Man’ samen met topregisseur Richard Linklater. Dit deden ze al eens eerder in de film ‘Everybody Wants Some’. Waar deze film een typische Linklater-film is, is ‘Hit Man’ dat absoluut niet. Veel van Linklaters films hebben niet een duidelijk, afgebakend plot. Denk hierbij aan klassiekers als ‘Dazed and Confused’, de ‘Before’-trilogie en ‘Boyhood’. ‘Hit Man’ heeft dit wel. De film volgt de ietwat nerderige professor Gary Johnson (Glen Powell). Hij werkt, naast zijn baan op de universiteit, samen met de politie. In eerste instantie helpt hij voornamelijk met het installeren van microfoons en camera’s, maar wanneer een van zijn collega’s geschorst wordt, treedt Johnson op de voorgrond en doet hij zich voor als een koelbloedige huurmoordenaar. Zo meet hij zich onder andere het alter ego Ron aan. Wanneer Johnson zich voordoet als Ron voor zijn werk bij de politie, ontmoet hij Maddy, gespeeld door Adria Arjona. Maddy wil haar man, met wie ze in een scheiding ligt, laten omleggen door ‘huurmoordenaar’ Ron. Hij overtuigt haar echter het idee te laten varen. Maar wanneer Ron voor Maddy valt, komt hij in een penibele situatie terecht.

Naast dat Powell de hoofdrol speelt, is hij ook medeverantwoordelijk voor het script. Dit is hem goed afgegaan. Linklater en Powell hebben een erg scherp, grappig en sexy script neergezet. De film neemt op een briljante manier het concept van een ‘huurmoordenaar’ op de hak. Ook zijn de grappen subtiel geschreven en van een erg hoog niveau.

‘Hit Man’ wisselt meerdere malen van genre. Zo bevat het elementen van een romantische film, een komedie, maar ook van een misdaadfilm. Deze genrewisselingen voelen nooit geforceerd en zijn door Powell en Linklater op geweldige wijze verweven in het script.

De cast levert prima werk af. Zo laat Powell zien waarom hij een echte filmster is, iemand waarvoor mensen speciaal een kaartje kopen. Adria Arjona doet echter niet voor hem onder en geeft hem het nodige tegengas, wat tot een aantal erg sterke scènes leidt. Ook spat de chemie tussen Powell en Arjona er tijdens de romantische scènes vanaf.

De film ging in première op het Filmfestival van Venetië en werd uiteindelijk gekocht door Netflix voor 20 miljoen dollar. Gelukkig krijgt de film een Nederlandse bioscooprelease, want dat verdient ie.

Kortom, ‘Hit Man’ is een scherpe, hilarische en sexy film van de iconische filmmaker Richard Linklater. Samen met Powell zet hij hier een van de vermakelijkste films van het jaar neer.

Tom Holtackers

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 23 mei 2024