Hobo with a Shotgun (2011)

Regie: Jason Eisener | 86 minuten | actie, thriller, avontuur, misdaad | Acteurs: Rutger Hauer, Gregory Smith, Molly Dunsworth, Brian Downey, Nick Bateman, Jeremy Akerman, Michael Ray Fox, Mark A. Owen, David Brunt, Glen Matthews, Pasha Ebrahimi, Scott Vrooman, Alexander Rosborough, Peter Simas, John Awoods, Gregory Richardson, Rhys Bevan-John, Logan James, Myles Nickerson, Drew O’Hara, Zach Tovey

Dat je het als fake-trailer ver kunt schoppen, is natuurlijk al bewezen door ‘Machete’. Het succes van ‘Hobo with a Shotgun’ kan daarom niet als een complete verrassing komen. In 2007 schreven Quentin Tarantino en Robert Rodriguez een wedstrijd uit voor Grindhouse-trailers. De Canadese Jason Eisener, John Davies en Rob Cotterill zetten in hun geboortestadje Dartmouth met 150 dollar en een shotgun een fake trailer in elkaar. Eisener won de competitie en zijn filmpje werd direct een hit op Youtube. Het cartooneske geweld en dito oneliners sloegen in als een spreekwoordelijke bom. De fans smeekten Eisener om van de trailer daadwerkelijk een film te maken. De vele views op Youtube trokken bovendien de aandacht van distributeurs en producenten. De jonge filmmaker mocht zijn trailer uitbouwen tot een speelfilm en het lukte hem om niemand minder dan Rutger Hauer te strikken voor de hoofdrol.

Het verhaal van ‘Hobo with a Shotgun’ speelt zich af in het stadje Fuck Town. Een verdorven stad waar iedereen corrupt is en waar moord en verkrachting schering en inslag zijn. De über-badguy Drake en diens twee zoons zwaaien met de scepter. Een ieder die ze niet aanstaat wordt vermoord onder het genot van ruime consumpties verdovende middelen. Niemand durft in opstand te komen, totdat een oude zwerver ten tonele verschijnt: Rutger Hauer in een naamloze hoofdrol mét shotgun.

Tijdens het Amsterdam Fantastic Film Festival van 2011 was ‘Hobo with a Shotgun’ de openingsfilm. De film eindigde in de hogere regionen van de publieksprijs. Het is een mix van horror, actie en komedie, doorspekt met extreem geweld. Het niveau van het acteerwerk van Hauer staat in geen vergelijking met de andere acteurs, maar echt storend is het niet. Het over-acteren en de dialogen die zich tot het uitwisselen van oneliners beperkt, draagt juist bij aan het karakter van de film. Het is misschien geen film voor mensen met een zwakke maag of tegenstanders van geweld als entertainment. Voor al die mensen die daar geen last van hebben, is ‘Hobo With a Shotgun’ een aanrader.

De sfeer van de film is te vergelijken met een comic. Fuck Town is in hoge mate vergelijkbaar met een stad als Gotham City. Ook de bad guys voldoen volledig aan de regels van het comic-genre. In deze stad is een oude zwerver de held. Hier ligt ook het bewijs dat ‘Hobo with a Hotgun’ weldegelijk ergens over gaat. Want als de stad waar je woont een door godverlaten bende is geworden, wie zal ons dan beschermen? Een superheld? Of een oude zwerver met een rechtvaardigheidsgevoel én een shotgun?

Grietje de Heer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 12 mei 2011