Hocus Pocus met Alfons Alfrink – Hokus pokus Albert Åberg (2013)

Regie: Torill Kove | 72 minuten | animatie, familie | Nederlandse stemmencast: Julius de Vriend, Jelle Stout, Myrthe Hendrix, Barnier Geerling, Just Meijer

Alfons Alfrink is een klein jongetje, dat bij zijn liefhebbende vader woont. Naast een fantasievriendje, tegen wie hij lekker kan mopperen over de dingen die hij nog niet van zijn vader mag omdat die hem te klein vindt, heeft hij ook twee echte vriendjes: Milla en Victor. Op school willen ze graag piraatje spelen met de grotere kinderen, maar zij vinden de kleuters nog te klein. Maar het allerliefste dat Alfons wil, is een hondje. Hij doet niets liever dan door de telescoop kijken naar het park, waar allerlei verschillende soorten hondjes uitgelaten over het gras hollen. Alfons heeft nog niet besloten wat voor hondje hij wil als hij jarig is, maar voor hem staat vast dat hij er één krijgt. Helaas denkt zijn vader daar anders over.

De Zweedse animatiefilm ‘Hocus Pocus met Alfons Alfrink’ houdt het heerlijk dicht bij huis, zodat veel kinderen zichzelf zullen herkennen in Alfons. Alfons is niet extreem sterk, niet buitengewoon dapper, niet het meest populaire kind op school én niet altijd even eerlijk, zodat hij last krijgt van zijn geweten. Hij is eigenlijk heel gewoon. Hij heeft wel een bijzondere ontmoeting: wanneer hij een oude kennis van zijn vader tegenkomt in het park, blijkt die te kunnen toveren! Hij tovert zomaar geld uit Alfons’ neus! En het mooie is: de tovenaar (die eigenlijk gewoon goed kan goochelen) heeft een schattige hond, met wie Alfons zo vaak mag spelen als hij wil. Alfons en zijn vriendjes bezoeken de tovenaar en zijn vrouw vaak. Alfons mag Zingo elke dag uitlaten en vult daarna steevast zijn spaarpot met een muntje dat de tovenaar uit zijn neus tovert. Maar toch zal het zo wel lang duren voor Alfons genoeg geld heeft gespaard om een hondje te kopen…

Torill Kove won in 2007 een Oscar voor de beste korte animatiefilm, nadat ze in 2000 al genomineerd was in diezelfde categorie. Haar zeer persoonlijke ‘The Danish Poet’ is een lief filmpje van een kwartier over de toevalligheden in het leven die er voor zorgen dat twee mensen elkaar ontmoeten en een fijne toekomst tegemoet kunnen zien. Haar eigenzinnige tekenstijl is in haar langspeeldebuut ‘Hocus Pocus met Alfons Alfrink’ terug te zien, al blijft de film ook dicht bij de uitstraling van de tekenfilmserie (1979-1990), die door Per Åhlin (‘Het kleine spookje Laban’) is gemaakt. Ogenschijnlijk eenvoudige lijnen vormen de figuurtjes, maar de geraffineerde omgeving maakt het af. Kijk alleen al rond in het appartement van Alfons en zijn vader! Een enkel detail is lekker eigenwijs niet ingekleurd, alsof het vergeten is. Het past bij de eigenzinnige sfeer van de film. ‘Hocus Pocus met Alfons Alfrink’ is wel iets gemoderniseerd, zo zien we vader aan de ontbijttafel verdiept in zijn smartphone, iets dat kinderen ongetwijfeld ook zullen herkennen.

De verhalen van Alfons Alfrink (in het Zweeds heet ie Alfons Åberg) zijn geschreven door Gunilla Bergström en verschijnen sinds 1972. Alfons is wereldberoemd: de boeken zijn in zo’n dertig talen verschenen en zijn tevens te vinden in de “1001 kinderboeken die je gelezen moet hebben voor je groot wordt” lijst van Julia Eccleshare. ‘Hocus Pocus met Alfons Alfrink’ is kleurrijk en vrolijk, ook dankzij de grappige liedjes, met teksten die echt iets toevoegen aan de plot. Het is alsof de makers met een tijdmachine terug zijn gegaan naar hun eigen jeugd om de emoties van een kind op de juiste manier te kunnen weergeven. Torill Kove en haar team hebben een charmante film voor peuters, kleuters én hun ouders gemaakt. Wees alleen voorbereid op de vraag “Mag ik een hondje voor mijn verjaardag?” Of een tovenaar.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 8 oktober 2014