Hollywood & Wine (2010)

Regie: Matt Berman, Kevin P. Farley | 83 minuten | komedie | Acteurs: Nicky Whelan, Chris Kattan, Vivica A. Fox, Chazz Palminteri, Pamela Anderson, Leslie Easterbrook, Chris Parnell, Jeremy London, Norm MacDonald, Miguel A. Núñez Jr., Horatio Sanz, Kevin P. Farley, Diana Terranova, John Farley, Tracy Dali, Jeff Hochendoner, Tabitha Taylor, Josie Goldberg, Brenna Roth, David Spade    

Een film staat of valt voor een groot deel met de casting. Daarnaast wil een sterk script nog wel eens helpen. Wat het afmaakt zijn de cameravoering, de soundtrack en de algehele aankleding. Een getalenteerde regisseur weet zelfs met een flutscript en een stel baggeracteurs nog wel iets fatsoenlijks te creëren. Maar als een film op al deze fronten keihard faalt, wat moet je er dan nog mee? Als werkelijk niets ook maar een beetje de moeite waard is? Wat heeft een film dan nog voor bestaansrecht?

In feite gaat het al mis met de titel. ‘Hollywood & Wine’. Ongeïnspireerder dan dat vind je ze niet gauw. Bovendien slaat die wijn eigenlijk helemaal nergens op, maar dat geheel terzijde. Het Hollywoodgedeelte betreft vooral actrice Diane Blaine (Nicky Whelan die, voornamelijk door haar leuke koppie, als een van de weinigen nog redelijk te pruimen is). Blaine kan maar niet aan goede rollen komen, omdat ze een treffende gelijkenis vertoont met de zuipende en tierende B-actrice Jamie Stephens. Je zou kunnen zeggen dat de film over haar, Diane Blaine, gaat.

Maar je kan ook zeggen dat de film over haar complete oetlul van een vriendje gaat, Jack Sanders. Jack wordt gespeeld door Chris Kattan (vooral bekend van ‘Saturday Night Live’). En die casting verpest het goeddeels voor de complete film. Niet alleen toont Kattan zich weer een bijzonder matig acteur – hij speelt ook nog eens een ontzettend vervelend en stupide menneke. Hij laat zich aanpraten dat hij een restaurant moet kopen om als eigenaar indruk op Diane te kunnen maken. Dat is de enige manier om haar als vriendin te behouden. Hoe dom wil je het hebben?

Zo komt Jack in contact met een maffiabaas; duidelijk puur om de pegels (want volstrekt ongeïnspireerd) gespeeld door Chazz Palminteri. Natuurlijk kan Jack het geleende geld niet terugbetalen, maar tegen die tijd ben je al je aandacht allang verloren bij de film. De productie is flut, het camerawerk slordig, de decors en aankleding te goedkoop en smakeloos voor woorden. En er is maar één grap, van de ongetwijfeld honderden als zodanig bedoelde uitingen, die echt werkt. Een lollig stukje restauranthumor waarbij een telefoon heel behendig wordt vervangen door een stuk groente. Dat verdient in elk geval nog een halve ster.

Er zijn wat knullige bijrolletjes van Vivica A. Fox en Pamela Anderson (die vanwege haar hooguit 30 seconden in elk geval heel groot op de dvd-hoes mag prijken) – alles om maar een beetje publiek te trekken. Maar het mag allemaal niet baten. ‘Hollywood & Wine’ is een misser van het ergste soort. Stuurloos, zinloos en vooral zielloos. Aan alle kanten straalt het van de film af dat niemand er ook maar een greintje vertrouwen in had dat er iets was wat dit wanproduct ook maar een beetje de moeite waard kon maken. Jammer voor alle betrokkenen die een beetje beter verdienen. Maar ja, zo is Hollywood. Beter drink je er nog een wijntje op.

Wouter de Boer