Hollywood Homicide (2006)

Regie: Ron Shelton | 116 minuten | actie, komedie, misdaad | Acteurs: Harrison Ford, Josh Harnett, Lena Olin, Bruce Greenwood, Isaiah Washington, Lolita Davidovich, Keith David, Master P, Gladys Knight, Lou Diamond Philips, Meredith Scott Lynn, Tom Todoroff, James MacDonald, Kurupt, André Benjamin

‘Hollywood Homicide’ is een typische buddy cop film. De film voldoet aan de basiskenmerken van het gecreëerde subgenre. De hoofdpersonen hebben tegenovergestelde karakters en moeten noodgedwongen samenwerken om een zaak, in dit geval een moord, op te lossen. Dit zorgt in eerste instantie voor conflicten, maar geleidelijk verandert dit in wederzijds respect en uiteindelijk in een vriendschap. Ook is er vaak sprake van een energiek en een rustig karakter, waarbij het personage met het drukke karakter vaak jonger is dan het kalmere personage. Ook komt het vaak voor dat de een nog volgens het boekje te werk gaat en de ander de regels niet zo nauw neemt. Harrison Ford speelt in ‘Hollywood Homicide’ de rol van Joe Gavilan, de oudere inspecteur van de afdeling Moordzaken in Hollywood. Hij heeft zijn eigen rustige manier van werken. Zijn echte passie ligt bij het verkopen van onroerend goed. Verder heeft hij lak aan alles en iedereen. Het is een rol die Harrison Ford op de automatische piloot speelt. Hij stelt zeker niet teleur en tovert zo nu en dan zijn karakteristieke grijns tevoorschijn.

Josh Hartnett vertolkt de rol van de dynamische K.C. Calden, van wie het eigenlijk niet duidelijk is waarom hij inspecteur is geworden. Hij droomt van een carrière als acteur en geeft yogales. Tegen het acteervermogen van Harrison Ford kan Hartnett niet op, maar hij weet aardig in de pas mee te lopen, waardoor de combinatie van de twee meer dan het aanzien waard is. Geloofwaardig en origineel is het verhaal niet. De film houdt het midden tussen een actiefilm en een komedie, waarin de nadruk ligt op de ontwikkeling van de band tussen de twee hoofdpersonen. Het oplossen van de moord lijkt eerder bijzaak dan hoofdzaak. De actie-elementen zijn niet echt spectaculair, maar wel vermakelijk. De humoristische dialogen en scènes zijn nooit vulgair en zorgen af en toe voor een (glim)lach. ‘Hollywood Homicide’ is een leuke actiekomedie van dertien uit een dozijn. Niets meer en niets minder.

Lodi Meijer

Waardering: 3