Home (2015)

Regie: Tim Johnson | 105 minuten | animatie, avontuur, komedie, familie, fantasie, science fiction | Nederlandse stemmencast: Paul Groot, Leona Philippo | Originele stemmencast: Jim Parsons, Rihanna, Steve Martin, Jennifer Lopez, Matt Jones, Brian Stepanek, April Lawrence, Stephen Kearin, Lisa Stewart

In ‘Home’ zijn de Moefs (of Boovs in de originele versie), een buitenaards ras, naarstig op zoek naar een nieuw onderkomen, maar gelukkig heeft hun leider, Kapitein Smek, een heel gunstig thuisplaneet gevonden. Het wordt nu weliswaar  al bewoond door de oorspronkelijke bevolking, maar daar komt wel een oplossing voor. Welke planeet het is? De aarde!

De Moefs tonen zich al gauw een praktisch volkje, al kan dat niet van hun grammatica gezegd worden. De verhuizing (lees: invasie) van de Moefs gaat op een extreem georganiseerde (en het moet gezegd: een redelijk menslievende) manier. Zelf hebben ze nauwelijks iets bij zich, alles wat ze nodig hebben (meestal een paar shirtjes) zit in een luchtbel. Ze verplaatsen zichzelf ook in een luchtbel, er kunnen wel honderden Moefs in. Alle aardbewoners worden – zonder voorbereiding of uitleg – door de Moefs uit hun vertrouwde omgeving naar Australië gebracht, waar ze nieuwe huizen krijgen en er voor de kinderen genoeg te spelen is. De Moefs hebben natuurlijk uitgebreid onderzoek gedaan naar wat de mensheid beweegt (onze belangrijkste kenmerken samengevat op een enkel velletje) en zo kwam er uit dat mensenkinderen het blijst worden van pretparken. Verder worden gebruiksvoorwerpen van de aardbewoners aan een kritisch onderzoek onderworpen en wanneer besloten wordt dat het overbodig is, maken de Moefs op originele wijze schoon schip.

Ondertussen hebben we kennisgemaakt met Oh, een nogal onhandige, en niet bepaald geliefde Moef. Oh is anders dan de anderen. In tegenstelling tot zijn soortgenoten verlangt hij wel naar sociale contacten. Nadat hij tevergeefs gewacht heeft op zijn gasten, die hij uit heeft genodigd voor zijn housewarming party, maakt hij een kapitale fout: hij verstuurt een e-mail met daarin zijn nieuwe adres, naar iedereen in het universum. Iedereen – dus ook de grootste vijand van de Moefs, de Gorgs (voor wie ze altijd op de vlucht zijn). Oh wordt verbannen, maar weet te ontsnappen. In een verlaten winkel – alle mensen zijn immers al naar Happy Human Town verhuisd – ontmoet hij Tip. Wegens een gelukkig toeval is Tip niet opgezogen bij de grote mensenschoonmaak, maar haar moeder wel. Tip is dus op zoek naar “mijn mam” (een uitdrukking die al na twee keer de keel uithangt) en na wat geharrewar besluiten zij en Oh elkaars krachten te bundelen. In een tot vliegmachine omgebouwde auto vliegen ze naar Australië om Tips moeder te vinden. En ondertussen blijven de Moefs maar zoeken naar Oh en wordt de dreiging van de Gorgs steeds groter.

‘Home’ is de verfilming van het boek “The True Meaning of Smekday” (2007) van Adam Rex, een jeugdboek dat eigenlijk als een speer in het Nederlands vertaald moet worden. Al een jaar later kocht DreamWorks Animation een optie om er een animatiefilm van te maken, niet gek als je bedenkt dat vergelijkingen met Terry Pratchett en Douglas Adams meermaals gemaakt zijn. Dat zo’n eersteklas boek geresulteerd heeft in zo’n inspiratieloze animatiefilm, is dan ook erg jammer. ‘Home’ schiet namelijk op flink wat fronten tekort. Feitelijk is ‘Home’ uitsluitend bedoeld voor kinderen. Volwassen animatieliefhebbers zullen hier nauwelijks plezier uit halen. Visueel ziet het er allemaal best aardig uit: de innemende krullebol Tip, de luchtbellen en de van zwaartekracht ontdane aarde, met als hoogtepunt een rondzwevende Eiffeltoren. Maar het verhaal is voorspelbaar, ontbeert logica, de grappen zijn belegen en de spanning ontbreekt. Voorspelbaarheid is helemaal niet erg in een film als dit, maar dan moet er wel een emotionele klik met de personages zijn, zodat je toch met ze meeleeft en tijdens het kijken vergeet dat je eigenlijk wel weet hoe het afloopt. Maar in ‘Home’ laten de ontroerend bedoelde scènes je koud, een gemis na bijvoorbeeld ‘How to Train Your Dragon 2’, ‘The Song of the Sea’ en ‘Big Hero 6’, die je wel in je hart wisten te raken. Na eerdere films als ‘The Croods’, ‘Penguins of Madagascar’ en ‘Mr. Peabody & Sherman’ (welbeschouwd ook al geen toppers) is ‘Home’ een stap terug voor DreamWorks Animation. Zonde!

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 1 april 2015
DVD- en blu-ray-release: 29 juli 2015