Home (2016)

Recensie Home CinemagazineRegie: Fien Troch | 103 minuten | drama | Acteurs: Karlijn Sileghem, Lena Suijkerbuijk, Loïc Bellemans, Sebastian Van Dun, Natali Broods, Katelijne Verbeke, Els Dottermans, Robbie Cleiren, Mistral Guidotti, Els Deceukelier, Thomas Van Caeneghem, Tom Audenaert, Jeroen Perceval, Stefaan De Winter, Jan Hammenecker, Kevin Janssens

Na een jeugddetentie wordt de zeventienjarige Kevin (Sebastian van Dun) opgenomen in het stabiele gezin van zijn neef Sammie (Loïc Batog). We komen maar weinig over Kevin te weten. Blijkbaar iets met zware mishandeling, we zien een gewelddadig filmpje op een telefoon, maar de introverte Kevin zwijgt. Is hij een gevoelige jongen of een psychopaat? Je ziet Sammies moeder (Els Borremans) op een geïnteresseerde manier twijfelen. ‘Let’s Talk About Kevin’ in Vlaanderen? Dat zou te gemakkelijk zijn; hoewel je de wenkbrauwen kunt fronsen bij de naam van het hoofdpersonage, is ‘Home’ sterk genoeg om op eigen kracht te presteren. Het is een film over tieners en de kloof met volwassenen, in een welvarend land waar schone schijn een grote rol speelt en existentiële problemen als eenzaamheid niet kan voorkomen.

Vlaanderen dus, een vormelijker leefgebied dan Nederland – zoals al onze buurlanden trouwens. Niet voor niets zijn wij hier gelukkiger. In ‘Home’ zie je tieners zoals de onze, ouders en leraren zoals de onze, maar dan aan de buitenkant. Want er is een diep gevoel van onoverbrugbaarheid, en achter elke voordeur schuilt een onbesproken probleem. De verwende Sammie domineert zijn moeder, zijn beste vriend John (Mistral Guidotti) heeft een moeder met een borderlinestoornis en vriendinnetje Lina (Lena Suijkerbuijk) voelt zich aangetrokken tot de bonkige Kevin, maar mag niet met hem omgaan. Er gebeurt heel wat in ‘Home’ en ook weer niet. Niet zo belangrijk, want Troch is erin geslaagd het leven van dergelijke tieners en de dynamiek van hun problematiek op documentair geslaagde wijze weer te geven.

Het resultaat van een zorgvuldig castingproces, dat begon met een onderzoek naar de ‘leefwereld van jongeren van vandaag’ en met oproepen in scholen, jeugdverenigingen en cultuurplatformen. Er werden ongeveer driehonderd jongeren uitgenodigd voor een eerste ronde. Daaruit werden uiteindelijk de tieneracteurs geselecteerd. Een excellente karakteractrice als Els Dottermans mag een sleutelrol vervullen. Ook de filmische kwaliteiten van Troch (temporisering en cameravoering) zijn noodzakelijk voor het genieten van ‘Home’, maar doorslaggevend is dat zij tieners situationeel laat ageren. Geweld, bedrog en verraad (wij verklappen niets) zijn bij tieners geen handelingen die uit slechtheid voortkomen, maar uit de dynamiek van situaties. Ze gebeuren gewoon. Troch laat het gebeuren.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 4

Bioscooprelease: 23 maart 2017
VOD-release: 2 juni 2017
DVD-release: 2 juni 2017