Home Again (2017)

Recensie Home Again CinemagazineRegie: Hallie Meyers-Shyer | 93 minuten | komedie, drama, romantiek | Acteurs: Reese Witherspoon, Michael Sheen, Pico Alexander, Nat Wolff, Jon Rudnitsky, Eden Grace Redfield, Lola Flanery, Candice Bergen, Reid Scott, Lake Bell, Josh Stamberg, April Martucci, P.J. Byrne, Michael Cyril Creighton, Kovar McClure, Hank Chen, Paige Cato

Stop een alleenstaande moeder, drie charmante jongemannen en een tikkeltje jaloers vaderfiguur in één film, wikkel daar een zoetsappig verhaaltje omheen en voila: de komst van een nieuwe romantische komedie is daar. Dat Hallie Meyers-Shyer als filmmaakster in de voetsporen van haar ouders treedt, is niet heel verrassend. Het regisseren van romantische films met een vleugje humor is haar kennelijk met de paplepel ingegoten. Maar wat wil je als je ouders Nancy Meyers en Charles Shyer heten? Beiden hebben met bekende films zoals ‘The Parent Trap’ (1998), ‘Alfie’ (2004) en ‘The Holiday’ (2006) reeds aangetoond dit specifieke genre onder de knie te hebben. Mede dankzij de nodige aanmoediging van huis uit en de betrokkenheid van haar moeder als producent, maakt Meyers-Shyer haar filmdebuut met ‘Home Again’.

Alice Kinney (Reese Witherspoon) heeft besloten om samen met haar twee schattige dochtertjes te verhuizen van New York naar Los Angeles omdat papa Austen (Michael Sheen) meer tijd in zijn werk steekt dan in zijn eigen gezin. Terwijl haar dochters heimwee hebben en moeten wennen aan de nieuwe omgeving, ziet Alice opnieuw beginnen én ook nog eens veertig worden in deze alleenstaande toestand vooral als struikelblok. Desondanks probeert ze er het beste van te maken en als ze met vriendinnen op stap gaat om haar verjaardag te vieren, ontmoet ze drie ambitieuze half-twintigers van het andere soort. Al snel blijkt ze met de knapste van het stel een flirterige klik te hebben. Na heel wat alcoholische drankjes te hebben genuttigd, treft katerloze Alice de volgende ochtend – al dan niet verwacht – alle drie de mannen in huis aan.

Tijdens het ontbijt wordt duidelijk dat Harry (Pico Alexander), Teddy (Nat Wolff) en George (Jon Rudnitsky, wiens stem doet denken aan die van presentator Ty Pennington uit ‘Extreme Makeover: Home Edition’, maar dat geheel terzijde) op zoek zijn naar onderdak om het als filmregisseur, -acteur en -schrijver te gaan maken in Hollywood. En komt dat even goed uit, Alice barst van de woonruimte. Tijdelijk of niet, ze heeft vrij weinig nodig om overtuigd te raken drie onbekende knapen in huis te nemen en stelt het ruime tuinhuis naast haar nog vele malen ruimere woning beschikbaar. Haar ietwat naïeve besluit werpt echter zijn vruchten af, want het mannelijke gezelschap zorgt voor de gewenste aandacht en (romantische) sfeer in huis. Iedereen lijkt bijzonder tevreden, totdat Austen plotseling met een spijtbetuiging op de stoep staat. Zodoende komt Alice voor een ‘lastige’ keuze te staan: kiest ze voor het sprookjesachtige tafereel of geeft ze de vader van haar kinderen nog een kans?

Alhoewel bepaalde komische situaties daadwerkelijk een glimlach op het gezicht zullen toveren en met name het vrouwelijke publiek kan gaan zwijmelen bij het zien van sommige romantische scènes, schetst Meyers-Shyer over het algemeen een “too good to be true” beeld in ‘Home Again’. De meeste karakters zijn net iets te volmaakt en het geheel bevat een overload aan (soms voorspelbare) toevalstreffers, waardoor de geloofwaardigheid van het totaalplaatje jammer genoeg afzwakt. Zo hebben de drie heren niet alleen hun uiterlijk mee, maar ze gedragen zich ook nog eens voorbeeldig. De één geeft liefde, de ander biedt alsmaar een luisterend oor of kan uitstekend overweg met de kinderen. Ze weten allen op hun eigen manier invulling te geven aan het perfecte gezinnetje waar Alice zo naar verlangt.

Ondanks het gebrek aan diepgang, weet Reese Witherspoon (ook al heeft ze sterkere rollen gespeeld) samen met haar tegenspelers het plezier en de chemie tussen de verschillende personages voldoende en op gepaste wijze tot uiting te brengen. ‘Home Again’ vormt een goed bedoelde eerste poging van de dertigjarige regisseuse maar Meyers-Shyer heeft net iets te vaak naar de films van haar ouders gekeken en een soortgelijk patroon aangehouden, waardoor authenticiteit ontbreekt. Al met al is het een redelijk amusante evenals typische vrouwenfilm maar tegelijkertijd één van de velen binnen het romcom genre.

Maartje Hopmans

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 19 oktober 2017