Home Alone 2: Lost in New York (1992)

Regie: Chris Columbus | 120 minuten | komedie, avontuur, familie | Acteurs: Macauley Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, Catherine O’Hara, John Heard, Tim Curry, Rob Schneider, Brenda Fricker, Devin Ratray, Hillary Wolf, Kieran Culkin, Eddie Bracken, Ally Sheedy, Maureen Elisabeth Shay

De vloek van de sequel. Veel filmmakers kunnen het niet laten om een succesvol concept volledig uit te melken en een deel twee, drie en soms zelfs vier of meer te maken. Zelden is zo’n vervolg beter dan het origineel. Denk maar eens aan overbodige sequels als ‘Speed 2’, ‘Die Hard 2’ en ‘The Matrix Reloaded’. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Wat te denken van ‘The Godfather Part II’, die volgens veel filmliefhebbers zelfs beter is dan het eerste deel. Ook het tweede deel in de ‘Back to the Future’-reeks wordt door velen gewaardeerd. Zolang het maar geen rechtstreekse kopie is van zijn voorganger. In het geval van ‘Home Alone 2: Lost in New York’ is het concept van de eerste film letterlijk gekopieerd; wat wil je ook, die film werd een onverwachte hit en leverde zo’n 250 miljoen dollar op. Het enige verschil is de locatie; speelde de eerste film zich nog in het ouderlijk huis van de McAllisters in Chicago af, in het tweede deel belandt de kleine Kevin moederziel alleen (hoewel…?) in de big apple.

Net als het jaar ervoor besluit de familie McAllister met de kerstdagen gezellig met zijn op reis te gaan. Dit keer hebben ze een hotel in het zonnige Miami geboekt, voor een zorgeloze kerst onder de palmbomen. Maar net als vorig jaar verslapen zij zich en in alle haast gaat het weer fout. Dit keer laten ze Kevin (Macauley Culkin) niet thuis achter maar stapt hij op het vliegveld per ongeluk in het verkeerde vliegtuig. En terwijl zijn familie op weg is naar Miami, reist hij af naar New York! Ondertussen zitten ook Harry en Marv (Joe Pesci en Daniel Stern), de twee klungelige inbrekers uit het eerste deel, niet bepaald stil. Ze zijn ontsnapt uit de gevangenis en zijn eveneens in New York aanbeland, waar ze het plan hebben opgevat een gigantische speelgoedzaak te beroven. Kevin heeft inmiddels met de creditcard van zijn vader intrek genomen in het chique Plaza Hotel (je moet érgens slapen nietwaar?), waar het personeel en dan met name een zeer hooghartige hotelbediende (Tim Curry) het flink met hem te stellen heeft. Als Kevin erachter komt dat de inbrekers ook in New York zijn en het gemunt hebben op de speelgoedwinkel van die aardige meneer Duncan, besluit hij zijn oude trukendoos weer uit de kast te halen.

‘Home Alone 2: Lost in New York’ is één grote herhaling van het eerste deel. Ook nu is zijn familie Kevin liever kwijt dan rijk en ook nu loopt de hele kerstreis helemaal in de soep. Ook in dit tweede deel raakt het jochie bevriend met een volwassene waar hij aanvankelijk bang voor is – in het eerste deel speelde Roberts Blossom de oudere buurman waarover de wildste verhalen de ronde deden, in het tweede deel duikt Oscarwinnares Brenda Fricker (‘My Left Foot’) op als dakloze dame met een grote liefde voor duiven. En ook de spectaculaire, aan slapstick en Roadrunner-cartoons refererende actiescènes waarin Kevin de inbrekers te slim af is zijn terug. Kevin blijkt nog even bijdehand als in deel 1, want hij weet zichzelf nu ook al in een wereldstad als New York te redden. Behoorlijk ongeloofwaardig misschien, maar grappig is het wel. Misschien júist wel doordat je als kijker weet wat er gaat gebeuren. Bovendien zijn alle bekende gezichten, die van het eerste deel zo’n succes maakten, weer terug. Macauley Culkin is nog steeds erg sterk, neigt soms wat te irriteren, juist als hij oprecht over zou moeten komen. Dan slaat het bijdehante een beetje door naar de kleffe kant. Joe Pesci en Daniel Stern zijn wederom van de partij om zich door Kevin op alle mogelijke manieren pijn te laten doen. Een heerlijke bijrol is er voor Tim Curry (‘The Rocky Horror Picture Show’) als onuitstaanbare medewerker van het chique hotel, die het vanaf het begin al gemunt heeft op Kevin. Rob Schneider (‘Deuce Bigalow’) speelt overigens een kleine rol als kruier in datzelfde hotel.

Scenarioschrijver John Hughes en regisseur Chris Columbus hebben hun beproefde concept nogmaals herhaald en waarom zouden ze dat ook niet doen? Natuurlijk is ‘Home Alone 2: Lost in New York’ een stuk minder dan zijn voorganger en is de originaliteit ver te zoeken, maar nog steeds is het allemaal erg leuk om naar te kijken. Na deze film zouden er nóg twee films volgen. Maar de enige van het oude team die daar nog aan meewerkte was John Hughes. Culkin, Stern, Pesci en Columbus waren zo wijs om er een punt achter te zetten. Heel verstandig, want ‘Home Alone 3’ en ‘Home Alone’ 4 waren dramatisch slecht. De magie was na dit tweede deel dus echt wel uitgewerkt.

Patricia Smagge

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 17 december 1992