Home beyond the Sun (2004)

Regie: Colin Chilvers | 96 minuten | drama | Acteurs: Melyssa Ade, Stan Coles, Von Flores, Dana Ishiura, Molly Sayers, Nobby Suzuki, Mung-Ling Tsui, Jason Vu

De Amerikaanse productie ‘Home beyond the Sun’ is van een soort dat maar zelden in de bioscoop of op de televisie terechtkomt. Niet alleen is het een B-film, met alle tekortkomingen van dien (slecht acteerwerk, matige belichting, kadrering en montage), maar bovendien is het een film waar een zwaar Christelijk stempel op drukt. Uiteraard zegt dat laatste weinig over de kwaliteit; een Christelijke invalshoek kan even verfrissend zijn als welke invalshoek dan ook.

Helaas is ‘Home beyond the Sun’ zelfs voor een B-film van een zeldzaam bedroevend niveau. Voornaamste probleem is de tegelijk belerende en onnozele toon, die maakt dat de film meer op een parodie lijkt dan op een drama. ‘Home beyond the Sun’ houdt zich vooral bezig met het aanprijzen van het Goede en het afkeuren van het Slechte. Enige nuancering is daarbij ver te zoeken: China is slecht, Amerika is goed, God is de beste van allemaal. Ieder mens met een greintje kritisch vermogen zal zich plaatsvervangend schamen bij het zien van deze simplistische commercial voor Amerikaanse waarden en het Christelijk geloof.

De enige kwaliteit die deze film heeft, is dat hij na verloop van tijd onherroepelijk op je lachspieren gaat werken. Geweldig zijn vooral de Chinese slechteriken, met het rode boekje in de aanslag en het portret van Mao op de achtergrond. Nog veel leuker is de finale van de film, als de kleine Chinese wordt opgenomen in een doodeng Amerikaans gezin en er een wonderlijke gebeurtenis plaatsvindt. De weeïge toon van het geheel, waarbij vergeleken een eo-jongerendag op een bijeenkomst van woeste barbarenstammen lijkt, gaat daarentegen wel flink irriteren.

Dat alles is vooral jammer omdat de eigenaardige Chinese geboortewetten een interessant drama hadden kunnen opleveren. Juist voor Christelijke filmmakers, gezien de lastige ethische dilemma’s waarvoor de Chinese vrouwen komen te staan: abortus, het kind bij een weeshuis achterlaten of zelf de gevangenis in gaan? Helaas komt ‘Home beyond the Sun’ niet verder dan een lachwekkende lofzang op een Amerika dat niet bestaat en een God die ook wel eens betere films heeft gezien.

Henny Wouters