Home of the Brave (2006)

Regie: Irwin Winkler | 105 minuten | actie, drama, oorlog | Acteurs: Samuel L. Jackson, Jessica Biel, Brian Presley, Christina Ricci, 50 Cent, Chad Michael Murray, Joyce M. Cameron, Victoria Rowell, Wes Deitrick, Jeffrey Nordling, Jhon Goodwin, Vyto Ruginis, Nike Imoru, Sam Jones III, James MacDonald, Sandra Nelson, Suzanne Niles, Jack Serino, Brendan Wayne, Mark Parrish, Mohamed Zinathlah, Richard De Mayo, Kiara Johnson, Jerry Sciarrio, H.W. Tony Anthony, Anne Selcoe, Kelly B. Eviston, James. M. Tilley, Lonny W. Waddle, Jenna Williams, Darrick Wilkens, Venus Delcambrie, Jordan Santiago, Cecil Ellsworth, Kirisha Marshall, Ron Ford, Ginger Ewing

Het beeld dat oorlog voeren alleen wat is voor stoere mannen is inmiddels passé. Eenmaal terug van het front, nog in het bezit van alle ledematen, blijken ze geestelijk een flinke klap te moeten verwerken. De dingen die ze er gezien en meegemaakt hebben, valt voor het thuisfront vaak niet te begrijpen. Om eenmaal thuis de dagelijkse gang van zaken weer op te pakken, is dan vaak moeilijk. Wat maakt het uit of je geen melk in huis hebt in vergelijking met alle ellende die je aan de andere kant van de wereld hebt gezien? Waren het vroeger stoere, stoïcijnse mannen die de eer van het vaderland beschermden, nu zien we steeds vaker soldaten die het moeilijk hebben om zich aan te passen in een andere cultuur en vaak uit het oog verliezen waarvoor ze hun leven op het spel zetten.

In ‘Home Of The Brave’ zien we niet wat de soldaten gemotiveerd heeft om aan het front in Irak te dienen. Maar wel komen ze allemaal getroebleerd terug. De een heeft zijn beste vriend verloren, de ander een hand. Nummer 3 schoot een onschuldige vrouw dood en nummer vier heeft als arts veel ellende gezien aan het front en veel soldaten op de operatietafel verloren. Eenmaal thuis moeten ze toch weer de draad oppakken.

‘Home Of The Brave’ behandelt geen nieuwe onderwerpen en biedt de kijker zeker geen nieuwe inzichten. Het is zo overduidelijk waar de vier hoofdpersonen mee kampen. Daar hoeft de kijker geen psychologie voor gestudeerd hebben. De thuiskomst, waar lang naar uitgekeken werd, blijkt toch niet zo rooskleurig als verwacht. Zo is de zoon van Will Marsh een fel tegenstander van de oorlog. Hij draagt t-shirts met provocerende teksten. Hoewel legerarts Marsh in eerste instantie nog denkt dat het pubergedrag is, lopen de tegenstellingen wel uit de hand. En alleenstaande moeder Vanessa Price keek reikhalzend uit naar de dag dat ze haar zoontje weer kon omhelzen. Dat valt tegen met een kunstarm en fantoompijn.

Ondanks de mooie beelden en het spel van niet de minste acteurs ontstijgt ‘Home Of The Brave’ het niveau amper een aflevering van Tour of Duty. Deze serie toonde in de jaren tachtig wat echte Amerikaanse heldenmoed is. Daar stierven ook vrienden of ontspoorden de soldaten door drank en drugs. Maar vechten voor vlag en vaderland maakte alles altijd weer goed.

De makers van de film houden zich helaas op de vlakte wat betreft hun eigen standpunt. Hoewel de vier hoofdpersonen allen getroebleerd thuis komen, valt er amper een onvertogen woord over de oorlog en Bush die het allemaal heeft aangezwengeld. Wel wordt de problematiek van medicijngebruik van de thuiskomers aangestipt. Wellicht accepteren de vier lotgenoten de gang voor zaken voor wat het is. Want op het moment dat Price op de school waar ze als lerares werkt, ziet dat het leger aan het rekruteren is, twijfelt ze of ze op de soldaten moet afstappen. Maar uiteindelijk gaat ze haar klaslokaal binnen en doet ze wat ze moet doen, verder met leven.

Eline Lubberts