Home Team (2022)

Recensie Home Team CinemagazineRegie: Charles Kinnane, Daniel Kinnane | 95 minuten | komedie, sport | Acteurs: Kevin James, Taylor Lautner, Rob Schneider, Jackie Sandler, Gary Valentine, Lavell Crawford, Chloe Fineman, Tait Blum, Maxwell Simkins, Jacob Perez, Bryant Tardy, Manny Magnus, Liam Kyle, Christopher Farrar, Merek Mastrov

Waargebeurd: begin 2012 staat de wereld van het American Football op zijn kop. Een schandaal dat later bekend komt te staan als Bounty-gate domineert de krantenkoppen. Het blijkt dat NFL-club New Orleans Saints zijn spelers een premie (bounty) geeft wanneer die een tegenstander het ziekenhuis in beuken. De bestuurders van de NFL grijpen keihard in. Coaches en managers van de Saints krijgen een schorsing, ook hoofdcoach Sean Payton. Om zijn schorsing nog wat zin te geven reist Payton naar het Texaanse stadje waar zijn zoontje football speelt bij de plaatselijke middle-school. En waar Payton dienst gaat doen als coach.

Niet waargebeurd: wat coach Payton aantreft bij zijn nieuwe team is een zootje ongeregeld. Luie, volgegeten en talentloze kids die al blij zijn als ze het eind van de wedstrijd halen. Een team dat nog geen wedstrijd heeft gewonnen en dat van een goeie dag spreekt wanner de tegenstander de 40 punten niet haalt. Bij een achterstand van 40 punten valt het scorebord uit, om het team uit zijn lijden te verlossen. Dit alles eindigt uiteraard wanneer coach Payton het overneemt en de sportieve prestaties met sprongen vooruit gaan. Tussendoor wint Payton het hart van zijn zoon, zijn ex-vrouw, de football-jochies en alle inwoners van het stadje.

De Amerikaanse komedie ‘Home Team’ gebruikt dit fictieve tweede verhaal als basis. De Disneyficatie van een intrigerend hoofdstuk uit de Amerikaanse sportgeschiedenis is alleen niet erg geslaagd. Het idee van een stel losers dat door een inspirerende leider tot grootse prestaties wordt gevoerd is al zo vaak vertoond dat het bijna een parodie op zichzelf wordt. Alle clichés die we kennen van honderden voorgangers komen ook hier terug. Het probleemkind, het kind dat een eerste liefde doormaakt, het weirde kind, het veel te dikke kind. En kijk toch eens hoe ze opbloeien onder leiding van de nieuwe coach.

Ook op het komische vlak zien we niets nieuws. De humor is op zijn best niet al te origineel, op zijn slechtst plat, lomp en verschrikkelijk flauw. Met als dieptepunt een collectief braakfestijn tijdens een wedstrijd. Voor niet-Amerikaanse kijkers zullen de vele football-scènes en het vele footballjargon ook al weinig vreugde brengen.
Maar passend is het eigenlijk wel. Een zwarte bladzijde in de Amerikaanse sportgeschiedenis krijgt met deze ultraflauwe clichékomedie misschien wel de eer die het toekomt. Of de makers van de film ook een flinke schorsing verdienen? Stiekem toch wel.

Henny Wouters

Waardering: 2

VOD-release: 28 januari 2022 (Netflix)