Honeymoon in Vegas (1992)

Regie: Andrew Bergman | 96 minuten | komedie, romantiek, thriller | Acteurs: Nicolas Cage, Sarah Jessica Parker, James Caan, Pat Morita, Johnny Williams, John Capodice, Robert Costanzo, Anne Bancroft, Peter Boyle, Burton Gilliam, Brent Hinkley, Dean Hallo, Semour Cassel, Jerry Tarkanian, Keone Young, Danny Kamekona, John McMahon, Lisa Ann Poggi, Ben Stein, Teddy Bergman, Tiiu Leek, Angela Pietropinto, Anna Lobell, Joanna Lipari, Joshua Nelson, Johnny Cha Cha, Captain Haggerty, Lonnie Schuyler, Earnie Shavers, Gwen Greenhalgh, Connie Kissinger, Jay Richardson, Tony Shalhoub

Jack Singer (Nicolas Cage) is een twintiger die dankzij zijn moeilijke jeugd – hij had een nogal excentrieke moeder (Anne Bancroft), over wie hij zelfs na haar dood nog regelmatig nachtmerries heeft, moeite heeft met zich binden. Jack’s moeder heeft hem namelijk gevraagd op haar sterfbed om niet te trouwen, want “geen enkele vrouw kan zoveel van jou houden als ik dat doe.” Jack sputterde eerst wat tegen bij dit verzoek, maar toen zijn moeder enkele tellen later het loodje legde, schreeuwde hij toch zijn belofte dat hij nooit zal trouwen. Enige jaren later heeft Jack een relatie met Betsy Nolan (Sarah Jessica Parker), een lerares, en ze zijn stapelgek op elkaar. Het enige dat een wig tussen de twee kan drijven is de angst van Jack om zich te binden en dat gebeurt dan ook. Jack heeft deze fobie niet alleen te danken aan zijn moeder, maar ook aan zijn werk: hij is privé detective en schaduwt ontrouwe echtgenoten en –tes. Na een jaar is Betsy’s geduld op en om zijn relatie te redden roept Jack spontaan dat ze maar naar Vegas moeten gaan om daar te gaan trouwen. Van die beslissing krijgt hij spijt, niet vanwege zijn bindingsangst, maar omdat zijn relatie met Betsy wel heel erg op de proef wordt gesteld.

In Vegas aangekomen krijgt Jack een uitnodiging van het hotel, zo denkt hij, voor een introductiepotje pokeren. Wat Jack echter niet weet is dat beroepsgokker Tommy Korman (James Caan) Betsy in de hotellobby heeft gezien en helemaal van de kaart is (no pun intended) dankzij haar buitengewone overeenkomst met Donna, zijn overleden vrouw. Tommy heeft in een opwelling besloten dat hij Betsy moet en zal hebben en ondanks dat Jack een behoorlijk potje poker kan spelen, kan hij uiteraard niet tegen de doorgewinterde Tommy op. Jack verliest een enorme som geld (65.000 dollar) en Tommy biedt aan hem het bedrag kwijt te schelden als hij een weekend met Betsy door mag brengen. De film lijkt dan pas echt op gang te komen en de kijker komt – evenals Jack en Betsy – in een soort stroomversnelling terecht. Betsy weigert uiteraard eerst mee te doen met het bizarre plan, maar als ze inziet dat er geen andere uitweg is, stemt ze toe. Tommy neemt haar mee naar zijn huisje in Hawaii en weet op een innemende manier Betsy’s antipathie om te keren in een vreemd soort aantrekkingskracht. Eerst zet hij hiervoor slechts zijn charme in, maar als Betsy blijft denken aan Jack, en hoe kan ze ook anders, gebruikt hij methoden die stukken lager bij de grond zijn.

Nicolas Cage steelt de show, hoewel het spel van James Caan ook gezien mag worden. Cage bewijst hier nog maar eens niet alleen actierollen aan te kunnen, maar ook zeker over dramatische en komische talenten te beschikken. Zijn woede en onmacht komen levensecht over. Wat ‘Honeymoon in Vegas’ echter boven de middelmaat uit doet steken zijn de grappige bijrollen en zijplots: de klant van Jack die ervan overtuigd is dat zijn vrouw vreemdgaat met Mike Tyson, Pat Morita (‘The Karate Kid’) als de Hawaïaanse taxichauffeur en Peter Boyle als Chief Orman, een persiflage op Marlon Brando’s karakter in ‘The Freshman’ (ook van regisseur Andrew Bergman). En uiteraard niet te vergeten alle imitatie-Elvissen. Het is deze mix van absurde situaties en romantisch drama dat de film tot een aanrader maakt. ‘Honeymoon in Vegas’ moet je zeker gaan kijken als je de kans krijgt.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 17 december 1992