Hoodwinked (2005)

Regie: Cory Edwards, Todd Edwards | 80 minuten | animatie, komedie, familie | Originele stemmencast: Glenn Close, Anne Hathaway, James Belushi, Patrick Warburton, Anthony Anderson, David Ogden Stiers, Xzibit, Chazz Palminteri, Andy Dick

De Amerikaanse animatiefilm ‘Hoodwinked’ probeert het ware verhaal achter Roodkapje te achterhalen. Dat verhaal blijkt minder van doen te hebben met hongerige wolven en onschuldige meisjes dan met jodelende geiten, extreme sporten, schnitzels, harige undercover journalisten en eekhoorns met een overgevoeligheid voor cafeïne. Dat klinkt ingewikkeld, maar geen nood. In het sprookjesbos beschikt men over de scherpzinnige blik van detective Nicky Flippers, een coole kikker die al ingewikkelder zaakjes heeft opgelost.

‘Hoodwinked’ is het debuut van de broers Todd en Corey Edwards. Het is een animatie waarvan de grootste kracht tegelijk de grootste zwakte zou kunnen zijn. Die kracht zit vooral in de originele vertelstructuur. De geschiedenis van Roodkapje wordt vier keer verteld; iedere verdachte krijgt de kans zijn eigen versie van het verhaal te belichten. Hierdoor ontstaat een ingewikkelde maar ook kolderieke plot, waarvan de puzzelstukjes pas op het laatst in elkaar passen. Voor volwassenen is deze plot prima te volgen maar voor kinderen zal hij misschien iets te ingewikkeld zijn. Dat is jammer, want ‘Hoodwinked’ mikt overduidelijk op een publiek van zowel jong als oud.

Voor het overige houden de plus- en minpunten van ‘Hoodwinked’ elkaar aardig in evenwicht. De humor is erg bijdehand maar soms ook wat vermoeiend. De animaties zijn een beetje armoedig, maar dat wordt weer gecompenseerd door een prima stemmencast en een aantal fantastische personages, zoals de grootmoeder en de onnavolgbare eekhoorn. Er wordt verder heel wat afgezongen en dan boffen we maar dat de liedjes catchy en lekker compact zijn.

Alles bij elkaar geteld weet deze eersteling van de Kanbar Animation Studio nog net een voldoende te scoren. Qua animatie en humor moet deze productie het ruim afleggen tegen de concurrenten van Dreamworks en Disney/Pixar, maar met zijn intelligente structuur en eigenzinnige toon belooft ‘Hoodwinked’ toch heel wat goeds voor de toekomst. Geen sprookjesdebuut derhalve, maar ook zeker geen mislukking.

Henny Wouters

Waardering: 3

Bioscooprelease: 10 mei 2006