Hook (1991)

Regie: Steven Spielberg | 136 minuten | familie, avontuur, fantasie | Acteurs: Robin Williams, Julia Roberts, Dustin Hoffman, Bob Hoskins, Maggie Smith, Caroline Goodall, Charlie Korsmo, Amber Scott, Laurel Cronin, Phil Collins, Arthur Malet, Dante Basco

Dit is Robin Williams op zijn best. Gekke bekken trekken, kraaien als een haan, piraatje spelen, doen alsof hij een kind is. Ook Julia Roberts speelt fabelachtig in ‘Hook’. Maar Dustin Hoffman steelt de show. Hij laat zien dat hij niet alleen zware rollen op zich kan nemen, zoals in ‘Rain Man’ of ‘Runaway Jury’, maar dat hij ook een grappig karakter neer kan zetten. Zijn Captain Hook is niet afschrikwekkend gemeen, maar juist ontzettend grappig, hij voelt zich duidelijk helemaal thuis in Neverland. En als je goed oplet, kun je zanger Phil Collins ook nog voorbij zien komen, maar als je net op het verkeerde moment (of niet) even met je ogen knippert heb je hem gemist.

‘Hook’ blijft een Steven Spielbergfilm en daarom is het een groot spektakel. Het is niet zomaar het verhaal van Peter Pan en Captain Hook. Spielberg begint zijn versie met een oudere Peter Pan, die niet weet dat hij Peter Pan is, maar door het leven gaat als Peter Banning. Hij is een zakenman, die amper tijd heeft voor zijn vrouw en twee kinderen. Als die twee kinderen rustig liggen te slapen in de kamer waar Peter ooit Wendy zag liggen, worden ze ontvoerd door Captain Hook die Pan uitdaagt om met hem te vechten. Peter Banning haalt de politie erbij, want hij gelooft niet in die onzin. Gelukkig komt Tinkerbell te hulp om al zijn herinneringen aan Neverland terug te halen.

‘Hook’ bevat alles wat je van een kinder/familiefilm mag verwachten. Het is een spannend avontuur. Er gebeurt iets wat je als kind zelf ook graag mee zou willen maken. Je gaat naar een wereld vol magie, waar je met je fantasie de meest geweldige avonturen kunt beleven. Je komt bijzondere figuren en plaatsen tegen: een fee (Tinkerbell), een dorp vol piraten, een bos waar je altijd kind kunt zijn samen met je vrienden en een vliegende vriend die je altijd zal redden als je gevangen wordt genomen door de gemene Captain Hook. Maar het is niet alleen maar plezier. Een echte familiefilm kent ook emotionele momenten. ‘Hook’ heeft er zelfs wel een paar te veel.

Al met al is ‘Hook’ een geslaagde familiefilm, die voor ouders absoluut geen straf is om mee te moeten kijken. Wie wil er niet even wegdromen in een mythische wereld?

Roosmarijn Andringa

Waardering: 3

Bioscooprelease: 10 april 1992
Blu-ray-release: 9 oktober 2013