Hook, Line & Sinker (2013)

Regie: Siebe Janssen, Erwin Bijlsma | 2 minuten | animatie, korte film

Meer dan een haak, hengelsnoer en gewichtje heb je niet nodig om een vis te vangen. De titel van dit twee minuten durende filmpje, gemaakt door animatiestudio Mookx (bestaande uit Erwin Bijlsma en Siebe Janssen) verwijst naar deze klassieke drie-eenheid die wordt gebruikt om vissen mee aan de haak te slaan.

‘Hook, Line and Sinker’ is het verhaal van een Eskimo, die goedgehumeurd uit zijn iglo plopt om zijn ontbijt uit het wak voor zijn huis te vangen. Het is een mooie dag: de lucht is blauw, uit de radio klinkt het nostalgische ‘Oh! Mama’ van de Andrews Sisters en de Eskimo heeft al gauw beet. Maar de buit is anders dan anders…

Het einde is onverwacht luguber (hoewel subtiel,  is het toch niet heel geschikt voor jonge kijkers!) en vormt een interessant contrast met het vrolijke deuntje op de achtergrond. Mooi is ook dat het geluid diëgetisch klinkt, hetgeen het geheel een zeker realisme meegeeft.
Veel plot heeft de korte animatie niet,  maar de simpele en hoekige driedimensionale vormgeving  is leuk om naar te kijken.

Loes van Iperen