Hoot (2006)

Regie: Wil Shriner | 87 minuten | avontuur, familie | Acteurs: Luke Wilson, Logan Lerman, Brie Larson, Tim Blake Nelson, Cody Linley, Neil Fleynn, Clark Gregg, Kiersten Warren, Jessica Cauffiel, Dean Collins, Robert Wagner, Eric Phillips, Jimmy Buffett, John Archie, Robert Donner

Roy (Logan Lerman) voelt veel weerstand als hij voor de zoveelste keer met zijn ouders mee moet verhuizen. Deze keer vanuit Montana naar Florida. Hij voelt zich er niet thuis, en is bovendien meteen het pispaaltje van Dana (Eric Philips), het vervelendste jongetje van de klas. Gelukkig vindt hij wel een vriend in Garrett (Dean Collins) en krijgt hij ook steun van Beatrice (Brie Larson).

Wanneer hij vriendschap sluit met Beatrice, stuit hij samen met haar op een geheim. Een geheim waardoor Roy zelf bijna in de problemen raakt. Bij voorbeeld als hij achterna wordt gezeten door de politie, of wanneer hij in het ziekenhuis zich als iemand anders moet voordoen. Zijn begrijpende ouders, snappen er helemaal niets van. Roy is juist altijd zo verantwoordelijk en oprecht. Maar al snel blijkt waarom Roy zo handelt. Samen met twee vrienden probeert hij op te komen voor een groep konijnsuilen, die wonen op een stuk grond waar elk moment gebouwd kan gaan worden.

Ondanks het feit dat de film een sterk moraliserend karakter heeft, is deze nog steeds heel leuk om naar te kijken. De personages zijn voorspelbaar neergezet, maar hebben af en toe wel humor. Bovendien zit de film vol met mooie beelden van Florida, met name de natuur daar. Veel kinderen zijn dol op dieren en de sympathie voor de konijnsuilen is fraai neergezet. De acteurs spelen hun spel prima, en door het goed toepassen van eenvoud en herkenbaarheid is het een zeer geschikte film voor de hele familie. De film is niet ingewikkeld, maar zeker ook niet ingedut of saai. Er is voldoende aandacht besteed aan verschillende verhaallijnen en de relaties tussen de karakters. Er zijn ook wel wat mindere punten te noemen. Het spanningselement in de film is, hoewel het verhaal genoeg mogelijkheden biedt, niet echt sterk. De manier waarop de kinderen het publiek en hun doel weten te bereiken lijkt ook wel heel gemakkelijk.

Het is niet moeilijk om mee te leven met Roy en zijn vrienden, en elke kijker hoopt natuurlijk dat de natuur en de dieren het winnen van de economische belangen. De manier waarop Roy en zijn vrienden de strijd aangaan (met doeltreffende acties) is warm en vriendelijk en soms met een vleugje humor.

Sharon Vonk