Hop (2011)

Regie: Tim Hill | 95 minuten | animatie, komedie | Nederlandse stemmencast: Johnny de Mol, Birgit Schuurman, Robert de Hoog, Peter van der Vorst, Caroline de Bruin, Erik Vogel, Henk-Jan Smit, Rosalie Kroon | Originele stemmencast: Russell Brand | Acteurs: Elizabeth Perkins, Kaley Cuoco, James Marsden, Chelsea Handler, Tiffany Espensen, Nick Drago, Tucker Albrizzi, Robbie Tucker, Veronica Alicino, Jayden Lund, Andre Alexsen, Cici Lau, Jacob White, David M. Tran

Je kon er bijna op wachten, een film over Pasen. De makers van ‘Despicable Me’ en ‘Alvin and the Chipmunks’ brengen met ‘Hop’ een familiefilm waarin – net als in ‘Alvin’ – mensen naast geanimeerde figuren spelen.  Op het Paaseiland, onder de enorme stenen koppen, zit een gigantische snoep- en chocolade fabriek. Onder leiding van de paashaas werkt een team van kuikentjes het hele jaar om voor alle kinderen over de wereld paaseitjes en snoepgoed te maken. De grote paashaas (stem van Hugh Laurie) wordt ouder en het is tijd dat zijn zoon, paashaas junior (Russell Brand, in de Nederlandse versie Johnny de Mol) of E.B. (Easter Bunny) het vak van zijn vader gaat overnemen. Net zoals zijn vader en diens vader daarvoor wordt hij verantwoordelijk voor het verstoppen van paaseieren in de tuinen van kinderen. Alleen heeft E.B. hele andere plannen: hij wil drummen. Dus hij verlaat het eiland en gaat naar Hollywood om zijn droom na te jagen.

In de grotemensenwereld wordt E.B. aangereden door Fred O’Hare (James Marsden). Fred woont nog steeds bij zijn ouders thuis en kan maar geen geschikte baan vinden. Hij is net door zijn ouders op straat gezet en onderweg naar een tijdelijk onderkomen. Als hij het dier uit zijn lijden wil verlossen, blijkt E.B. te kunnen praten! Om de aanrijding weer goed te maken, neemt Fred het diertje meer naar huis, met alle gevolgen van dien.

‘Hop’ is goed gevuld met alle stereotypische paas-ingrediënten: eieren, kuikens en natuurlijk hazen. Maar het is vooral een verhaal over de verwachtingen van ouders en hoe je daar als ‘kind’ mee om moet gaan. Zoals we dat van de Amerikanen gewend zijn, ligt het er ook deze keer weer lekker dik bovenop. Er zitten absoluut geestige en mooie momenten in de film. Vooral de snoepfabriek is een visueel spektakel en het accent van Brand klinkt leuk in de oren. De kleine, maar zeer vermakelijke rol van David Hasselhoff is zeker een vermelding waard: een heerlijk staaltje zelfspot van “The Hoff”.

Toch blijft de combinatie mensen en pratende geanimeerde dieren lastig. Als alles geanimeerd is, wordt dat als het ware een nieuwe werkelijkheid die de kijker in vervoering brengt. Zoals animatiefilms als ‘Toy Story’ of ‘Up’ weten te vertederen en te amuseren, lukt dat met ‘Hop’ niet. In ‘Hop’ blijft het overal een beetje tussenin zitten. Misschien is de afstand tussen de acterende mens en de later geanimeerde tegenspeler te groot en klopt daardoor de magie niet. Misschien zijn de onderlinge verschillen te groot. Of misschien ligt het toch aan het feit dat een volwassen man een dialoog met een pratende haas in een geruite blouse voert. Categorie: leuk voor de kinderen, jammer voor de ouder die mee moet.

Grietje de Heer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 30 maart 2011