Horns (2013)

Regie: Alexandre Aja | 120 minuten | drama, fantasie, horror, thriller | Acteurs: Daniel Radcliffe, Max Minghella, Joe Anderson, Juno Temple, Kelli Garner, James Remar, Kathleen Quinlan, Heather Graham, David Morse, Michael Adamthwaite, Nels Lennarson, Don Thompson, Jay Brazeau, Alex Zahara, Kendra Anderson

Dat een mislukte film ook erg genietbaar kan zijn, bewijst ‘Horns’. In deze bizarre genrecocktail worden er continu totaal uiteenlopende emoties aangesproken. Het ene moment zit je te schudden van het lachen, terwijl een seconde later een aanslag op je traanklieren wordt gepleegd. Uiteraard levert dat een zeer onevenwichtige kijkervaring op, maar de liefhebber van goedgemaakte pulp en zwarte humor zal zeker lol hebben met deze film van Alexandre Aja.

De Franse regisseur is bezig om in rap tempo een omvangrijk en divers oeuvre in elkaar te zetten. In 2006 debuteerde hij in Amerika met de snoeiharde en inktzwarte remake van Wes Craven’s ‘The Hills Have Eyes’. Dit film hakte er – letterlijk – in. Na het tegenvallende ‘Mirrors’ sloeg de cineast in 2010 keihard terug met het ronduit hilarische splatterspektakel ‘Piranha 3D’. Anno 2014 verlegt Aja zijn grenzen met een horrorthriller meets love story. De regisseur liet zich inspireren door de roman ‘Horns’ van Joe Hill. Die auteur is de zoon van Stephen King. De appel valt niet ver van de boom, want zoonlief is ook gefascineerd door het bovennatuurlijke.

In ‘Horns’ draait het om Ig Perrish (Daniel Radcliffe). Deze jongen wordt beschuldigd van de gewelddadige verkrachting en moord op zijn vriendin (Juno Temple). Zowat het hele dorp is tegen hem. De getergde Ig is naar eigen zeggen onschuldig en doet er alles aan om zijn onschuld te bewijzen. Om de pijn te verlichten, verliest Perrish zich in alcohol. Op een dag wordt hij met een gigantische kater wakker, maar dat blijkt niet eens het ergste te zijn. Er groeien twee hoorns uit zijn schedel. Ineens biecht iedereen zijn zondes op als ze de dronkaard tegenkomen. Perrish besluit deze nieuwe gave te gebruiken om op zoek te gaan naar de moordenaar van zijn vriendin.

Hills boek was ook een vreemde vertelling, maar het verhaal komt op papier beter tot zijn recht. Het vrij complexe verhaal vol bijpersonages werd door de auteur netjes afgerond. Aja heeft met een ander medium te maken en zijn film komt vrij rommelig over. Daarnaast is de sfeer niet even consistent. Een heftige ruzie wordt afgewisseld met een bizarre liefdesverklaring tussen twee agenten. Humor en drama worden nogal fragmentarisch afgewisseld. De film kruipt niet onder de huid zoals de roman dat wel deed. Zonder voorkennis kan ‘Horns’ zelfs heel warrig overkomen. Personages worden niet goed geïntroduceerd en plotse flashbacks maken het er niet gemakkelijker op. Toch heeft deze film iets.

Het onvoorspelbare verhaalverloop en de bijzondere sfeer vervelen geen moment. Je weet niet wat er nu weer gaat gebeuren. Ook als je het boek gelezen hebt, want Aja speelt met verschillende scènes en laat een paar dingen weg. De drijvende kracht achter ‘Horns’ is echter Daniel Radcliffe. Hij zet een geweldig en gelaagd personage neer dat erg menselijk is. Aangedreven door woede en wanhoop gaat hij op zoek naar de waarheid. De Brit heeft zichzelf een geloofwaardig Amerikaanse accent aangemeten en acteert zeer intens. Hoewel Perrish niet overwegend sympathiek is, leef je wel met hem mee. Erg sterk gedaan. De scènes tussen Radcliffe en Juno Temple zijn erg overtuigend. Het duo heeft chemie. Helaas is de rol van Temple eigenlijk iets te klein. Dat is jammer, want meer speeltijd had het drama meer impact gegeven. Eigenlijk acteert de gehele cast erg sterk – op een schmierende Heather Graham na. Gelukkig heeft zij slechts een bijrolletje.

‘Horns’ overtuigt niet als romantisch drama en niet als volbloed (horror)thriller. Toch is een bezoekje aan deze film absoluut de moeite waard. Aja heeft een originele en bij vlagen hilarische zwarte horrorkomedie ingeblikt. Alleen al de rol van Radcliffe rechtvaardigt de prijs van een bioscoopkaartje. Enne…ja, het boek was beter.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 13 november 2014
DVD- en blu-ray-release: 13 maart 2015