Horrible Bosses 2 (2014)

Regie: Sean Anders | 108 minuten | komedie | Acteurs: Jason Bateman, Jason Sudeikis, Charlie Day, Jennifer Aniston, Kevin Spacey, Jamie Foxx, Chris Pine, Christoph Waltz, Jonathan Banks, Lindsay Sloane, Keegan-Michael Key, Kelly Stables, Jerry Lambert, Sam Richardson, Brianne Howey

Lang niet iedereen kan het goed met zijn baas vinden, maar de bazen uit de voorloper van ‘Horrible Bosses 2’ werden met recht “horrible” genoemd. De grote trekpleister was toen de omvangrijke cast met vele bekende namen. Het grote succes van de komedie rechtvaardigt dit vervolg. Hierin is de cast aangevuld met Christoph Waltz en Chris Pine, naast de meeste namen uit deel één. Regisseur/scenarist Sean Anders is redelijk ervaren in het genre. Een greep uit zijn vorige projecten levert namen als ‘Sex Drive’ en ‘We’re the Millers’ op. Je weet dus in ieder geval wat je ongeveer kan verwachten.

Nick (Jason Bateman), Kurt (Jason Sudeikis) en Dale (Charlie Day) mogen dan inmiddels wel van hun afschuwelijke bazen af zijn, maar het op eigen benen staan wil nog niet helemaal lukken. Ze hebben al hun hoop gevestigd op het gezamenlijk ontwikkelde product ShowerBuddy. Tijdens een productpresentatie worden ze opgemerkt door vader/zoon duo Bert (Christoph Waltz) en Rex (Chris Pine). Bert wil graag een groot aantal ShowerBuddies afnemen en gaan verkopen via zijn retailkanalen. Voor Nick, Kurt en Dale een droom die uitkomt, maar wanneer ze erachter komen hoe Bert zakendoet, lijken hun vorige bazen zo slecht nog niet.

Kunnen films als ‘We’re the Millers’ en de oorspronkelijke ‘Horrible Bosses’ je bekoren, dan zal je dit vervolg ook niet als vervelend ervaren.  Als voorgenoemde films geen glimlach op je gezicht konden toveren, verwacht dit dan ook niet van ‘Horrible Bosses 2’. Het is grotendeels van hetzelfde laken een pak, helaas is dit pak wel al een beetje afgedragen.

Het flinterdunne verhaal is doordrenkt van stereotype Amerikaanse humor. De meest banale situaties worden bewust erg luchtig gehouden, dikwijls aangevuld door vaak foute popmuziek. Het centrale trio brabbelt vaak onderling in de hoop dat er nog wat grappigs wordt opgemerkt. Soms zit er iets tussen dat je kan laten glimlachen, maar lang niet genoeg om deze onoverzichtelijke kanonnade te rechtvaardigen. Je woordenschat wordt in ieder geval wel verrijkt (“bumping taco’s”?).

Typisch genoeg zijn de paar geslaagde grappen afkomstig van de acteurs die minder ervaring hebben in komedie. Jamie Foxx krijgt de lachers makkelijk op zijn hand, al is het alleen al doordat hij naar de naam Motherfucker Jones luistert. Jennifer Aniston verloochent haar humoristische roots niet en trekt haar personage uit het vorige deel dolkomisch door.

De ogenschijnlijke pret die de cast heeft gehad tijdens het maken van ‘Horrible Bosses 2’ wordt bijna nooit gedeeld door de kijker. Hierdoor komt het ook meer over als een betaald werkuitje van bekende acteurs dan een werkelijke film. Dit weinig innovatieve vervolg voegt niks toe aan het komediegenre. Net als het vergeten van een droom na ontwaking, zal ‘Horrible Bosses’ 2 je niet lang bijblijven.

Scott van der Winden

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 27 november 2014