Horsemen (2009)

Regie: Jonas Åkerlund | 90 minuten | drama, horror, thriller, misdaad | Acteurs: Dennis Quaid, Ziyi Zhang, Lou Taylor Pucci, Clifton Collins Jr., Barry Shabaka Henley, Patrick Fugit, Eric Balfour, Paul Dooley, Thomas Mitchell, Liam James, Chelcie Ross, Manfred Maretzki, Arne MacPherson, David Dastmalchian, Peter Stormare

Regisseurs die menen met een hoop gruwelijkheden en wat goedkoop bloed het concept van een bloedstollende thriller te kunnen herdefiniëren, of sterker nog, hopen een nieuwe standaard te zetten, moeten de dvd van ‘Seven’ of ‘Zodiac’ in hun home cinemasysteem pulken en nederig buigen. Een torenhoog cliché natuurlijk, maar voor geen meter gelogen. Gewiekst en zenuwslopend zijn maar twee van de vele termen die de lading dekken. Van op zijn berg glimlacht David Fincher naar de vele copycats die het vooral moeilijk hebben met subtiliteit en het opvullen van plotgaten.

Met die subtiliteit heeft ook Jonas Åkerlund een koppige tegenstander gevonden die zich moeilijk laat klissen en wiens afwezigheid ervoor zorgt dat ‘Horsemen’ kopje onder gaat in een smurrie van folterpraktijken die zogezegd rilmomenten opwekken en ervoor moeten zorgen dat de kijker ’s avonds bevend alle deuren op slot doet en met knikkende knieën het bed induikt. Het angstzweet dat ons voorhoofd teisterde, druppelde uit de sproeikop van het lullige verhaaltje over de vier ruiters van de Apocalyps dat net zo slap afgehaspeld wordt als de wedstrijden van RKC Waalwijk.

Het begon nochtans veelbelovend met een houthakker die een akelige vondst voor z’n kiezen krijgt. Verwachtingen die snel plaatsmaken voor beteuterde fronsen en tuitende lippen. Åkerlund gebruikt een profetie uit de Bijbel waarin een maatschappelijk probleem wordt ingestoken om het hele boeltje te verklaren. Het resultaat is een ongeloofwaardige poespas met een belachelijk klef einde. Wakkere toeschouwers kunnen trouwens ruim voor tijd het licht terug aanknippen want het mysterie is niet half zo mysterieus. Er wordt ook nog iets gedaan met haken en zelfs een foetus krijgt wat zendtijd. Zijdelings is er nog ruimte om het ontwrichte huishouden van detective Aidan Breslin (Dennis Quaid) onder de lamp te houden. Vreemd genoeg nodigt dit gegeven wel uit om te kijken. We vragen ons trouwens af of Jonas Åkerlund zich op een dag niet van set vergist heeft. De Zweed was toch de man die het onbetaalbare ‘Spun’ op ons losliet?

Dank u, Dennis Quaid, om de moeite te doen er nog iets van te maken en ons te behoeden voor het gekakel plus flets acteerwerk van Ziyi Zhang. Jammer van de beperkte inbreng van Peter Stormare.

‘Come and See’ staat op de dvd … Daar kunt u best nog eens over nadenken.

Jochem Geelen