Hot Fuzz (2007)

Regie: Edgar Wright | 121 minuten | actie, komedie, misdaad | Acteurs: Simon Pegg, Nick Frost, Bill Nighy, Steve Coogan, Martin Freeman, Paddy Considine, Jim Broadbent, Timothy Dalton, Lucy Punch, Edward Woodward, Bill Bailey, Stuart Wilson, Paul Freeman, David Bradley, Rafe Spall, Anne Reid, Billie Whitelaw, Olivia Colman, Alice Lowe, Tim Barlow, Kevin Eldon, Adam Buxton, Joseph McManners, Alexander King, Stewart Wilson

Supercop Nicholas Angel moet afkicken van de harde misdaad in Londen en dat valt hem niet mee. Als zeer succesvolle politieofficier is hij door jaloerse superieuren weggepromoveerd naar het vriendelijke dorpje Sandford, dat voor de zoveelste keer meedingt naar de titel van ‘Village of the Year’. De eerste de beste avond in de lokale pub gaat het al mis. Bijna alle klanten zijn minderjarige pubers die door de pubbaas en zijn vrouw van drank worden voorzien voor het algemeen welzijn van het dorp. De ettertjes kunnen beter in de pub drank hijsen dan elders in het dorp rottigheid uithalen. Nicholas grijpt natuurlijk in, maar net als bij elke volgende actie, levert hem dit alleen maar hoongelach op van zijn ongeïnteresseerde collega’s en de andere dorpsbewoners.

Er valt gewoon niets te beleven in Sandford waar iedereen vriendelijk en beleefd is en waar veel en hartelijk wordt gelachen. Het is dus geen wonder dat de opslagruimte voor bewijsmateriaal van het politiebureau alleen maar lege stellingkasten bevat. Bij de bizarre dood van twee amateurtoneelspelers die een buitenechtelijke relatie onderhielden gaan al de recherche voelsprieten van Nicholas weer overeind staan. Er is slechts een probleem, en dat is dat hij de enige is die er meer in ziet dan een dodelijk ongeluk. Ook zijn partner Danny Butterman, de zoon van zijn baas Frank Butterman (Jim Broadbent), kan hij niet overtuigen van zijn gelijk, zelfs niet als er zich nog meer bizarre ongelukken voordoen. Nicholas legt zich daarom geleidelijk aan neer bij het trage tempo van het dorpsleven waarbij een bezoekje aan de pub of een ijsje kopen bij de lokale middenstand tot de hoogtepunten van de dag behoren. In tegenstelling tot zijn voorganger sergeant Popwell, die ook uit Londen afkomstig was, lijkt Nicholas een voorbeeldig inwoner van Sandford te worden.

Je kunt veel van ‘Hot Fuzz’ zeggen, maar niet dat het een saaie film is. Er is volop actie, snoeihard geweld dat vaak volledig over-the-top is en veel melige humor. Sommige dingen zijn erg flauw en voorspelbaar, zoals wanneer Nicholas en Danny een wildplasser aanhouden die gestoord in  zijn bezigheid natuurlijk over hun schoenen pist of de wel erg dommige collega’s met hun wel erg traag werkende hersens. Maar dat zijn slechts schoonheidsfoutjes. Daar staat een karrenvracht aan echte leuke grappen tegenover, veel relevante verwijzingen naar andere films of televisieseries en een plot dat tot het einde toe spannend en verrassend blijft.

Mooi is natuurlijk het samenspel tussen Pegg als de politieofficier die onder de adrenaline zit en ook nog dienst heeft als hij niet werkt en Frost als die de naïeve partner die ’s avonds na het werk gezellig een biertje wil drinken. Helemaal in de traditie van een politie buddy film vormen ze een tegengesteld paar. Dit wordt nog eens onderstreept door het fysieke verschil: een topfitte, afgetrainde Pegg en de zwaarlijvige, log bewegende Frost. Helemaal in orde. ‘Hot Fuzz’ is snel, vol actie en vaart een zeer eigenzinnige koers. Een originele film waar je veel om kunt lachen, maar die tegelijkertijd een lekker duistere onderstroom heeft.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 4

Bioscooprelease: 5 april 2007
DVD- en blu-ray-release: 5 maart 2014 (Blood & Ice Cream Trilogy box, samen met ‘Shaun of the Dead’ en ‘The World’s End’).