Hot Pursuit (2015)

Regie: Anne Fletcher | 84 minuten | actie, komedie, misdaad | Acteurs: Reese Witherspoon, Sofía Vergara, Matthew Del Negro, Michael Mosley, Robert Kazinsky, Richard T. Jones, Benny Nieves, Michael Ray Escamilla, Joaquín Cosio, John Carroll Lynch, Jim Gaffigan, Mike Birbiglia, Vincent Laresca, David Jensen, Evaluna Montaner, Marcus Lyle Brown, Manolo Gonzales-Vergara, Kim Collins

Reese Witherspoon gooide hoge ogen met ‘Walk the Line’ en ‘Wild’, maar tekende ook voor de hoofdrol in de misdaadkomedie ‘Hot Pursuit’. Zo zie je maar: zelfs goede actrices moeten af en toe in minder goede films spelen.

In ‘Hot Pursuit’ vertolkt Witherspoon de rol van Cooper, een pittige politieagente. Zo’n streberig kindvrouwtje dat Witherspoon ook in ‘Election’ en ‘Legally Blonde’ speelde, maar toen met meer succes. Cooper krijgt de opdracht van haar leven als ze een belangrijke getuige en zijn vrouw moet escorteren naar Dallas. Helaas wordt de getuige omgelegd door een Mexicaans drugskartel. Zijn vrouw Daniella (Sofia Vergara) blijft ongedeerd en slaat samen met Cooper op de vlucht. Een kleine, blonde opdonder en een verwende Latina op de loop voor criminelen – is dat leuk? Reken maar van nee.

Je kent ze wel, van die mensen die veel te hard proberen om grappig te zijn. Die nauwelijks ademhalen tussen de grappen door. ‘Hot Pursuit’ is zo’n soort film. Je hoort Cooper en Daniella ratelen en denkt: hou nou toch eens je waffel! Menstruatiegrappen, schijn-lesbische zoenscènes, je tieten in de strijd gooien om je zin te krijgen… Jammer dat vrouwen anno 2015 nog steeds zo stereotiep worden neergezet. Zou het toeval zijn dat het scenario van ‘Hot Pursuit’ geschreven werd door twee mannen? Ter vergelijking: ‘Legally Blonde’ werd geschreven door twee vrouwen en is een stuk leuker en herkenbaarder. Of generaliseren we nu zelf?

De hoofdrolspelers van ‘Hot Pursuit’ lijken op de automatische piloot te spelen. Witherspoon vuurt haar zinnen af alsof ze aan de coke is – als Cooper daadwerkelijk coke binnenkrijgt gaat dat zelfs op dubbele snelheid – en Vergara trekt alle Latinaclichés uit de kast. Voor je het weet jagen hun personages elkaar tegen het plafond en de kijker ook. Dat houden ze bijna tot het einde toe vol.

Afgezien van een paar wendingen laat het verhaal van ‘Hot Pursuit’ zich uittekenen. Dat geldt overigens niet voor de details, die soms zo maf zijn dat de gemiddelde mens er niet opkomt. Of dat een pluspunt is? Mwah, niet echt. Als een film moet afsluiten met een blooper reel, dan weet je het wel. ‘Hot Pursuit’ is niet echt grappig, niet echt verrassend en niet echt spannend. Hopelijk hield Witherspoon er in ieder geval een leuk zakcentje aan over.

Paula Koopmans

Waardering: 2

DVD-release: 2 december 2015