Hot Water (1924)

Regie: Fred C. Newmeyer, Sam Taylor | 57 minuten | komedie | Acteurs: Harold Lloyd, Jobyna Ralston, Josephine Crowell, Charles Stevenson, Mickey McBan

Ook de verstokte vrijgezel Harold (Harold Lloyd) stapt op een gegeven moment in het huwelijksbootje, hoewel hij zich altijd had voorgenomen dat niet te doen. Het getrouwd zijn heeft nogal wat gevolgen voor zijn vrije leventje. Zo wordt hij er als een sukkel door zijn vrouw op uit gestuurd om boodschappen te halen. Dit gaat natuurlijk gepaard met veel gegoochel met talloze pakjes, tasjes en groente en om het helemaal af te maken wint hij een kalkoen met de loterij waaraan hij niet eens mee wilde doen. Een allesbehalve saaie rit met de tram is het gevolg.

Maar het ergste is toch wel de schoonfamilie die hij er gratis bij heeft gekregen. Zijn schoonmoeder (Josephine Crowell) probeert de leiding over het huishouden te krijgen. Zijn zwager Charley (Charles Stevenson) is een nietsnut die zijn sigaren oprookt en het zich verder gemakkelijk maakt in het huis en het jongere broertje Bobby (Mickey McBan) is een kleine etterbak die om niets in huilen uitbarst. Maar goed, je moet wat over hebben voor je huwelijk dus als je een nieuwe auto hebt en je vrouw wil haar familie meenemen dan stem je daarmee in. Zoals te verwachten is het glimmende vehikel na een relatief korte, maar woeste rit in een zielig wrak veranderd.

Een aardige komedie, maar geen hoogvlieger. Een memorabele scène is als Harold niet bij de tram kan komen doordat daar steeds auto’s op een kluitje voor blijven stilstaan. Dan stapt hij met al zijn spullen een wachtende taxi in om tot grote verontwaardiging van de daarin aanwezige dames over hun schoot heen te kruipen en zo alsnog bij de tram te komen. Een klassieker. Knap gevonden en geestig is, dat hij denkt dat hij zijn schoonmoeder heeft vermoord en alles wat er verder gebeurt zijn angstige vermoeden lijkt te bevestigen, maar het tempo van de film is te laag en het verhaal te brokkelig om dit soort pareltjes een mooie setting te geven.

Diana Tjin-A Cheong