Hotel Sinestra (2022)

Recensie Hotel Sinestra CinemagazineRegie: Michiel ten Horn | 85 minuten | familie | Acteurs: Bobbie Mulder, Jeroen Spitzenberger, Elise Schaap, Otto Naessens, Jashayra Oehlers, Maxim Pojmetjev, Mona Wybaillie, Isacco Limper, Martijn Hillenius, Sara De Bosschere, Sinem Kavus, Rogier Komproe, Steven Perceval, Michiel Kerbosch

Kerstvakantie! Ava en haar ouders zijn op weg naar een fijn hotel, middenin de besneeuwde Zwitserse bergen. Ava weet het zeker, dit wordt de fijnste kerst ooit. Ze krijgt zelfs een eigen hotelkamer! In familiefilm ’Hotel Sinestra’ van Michiel ten Horn weet de kijker echter meteen al dat er iets bijzonders aan de hand is in de omgeving van het hotel. Door de openingsscène, die zich in de jaren vijftig van de vorige eeuw afspeelt, weten we dat er iets is met een grootvader, zijn kleinzoon en een ietwat griezelig uitziend standbeeld…

Maar Ava’s vakantie begint gelukkig goed. Al baalt ze wel van haar betuttelende ouders, die haar behandelen alsof ze nog een kleuter is. Waarom mag ze niet gewoon zelf skiën, maar moet ze mee met zo’n suf kinderklasje? Haar ouders hebben uiteraard het beste met haar voor, maar die waarschuwingen van ‘Luister naar de leraar!’ en ‘Blijf bij de rest!’ hangen haar de keel uit. Ook de andere kinderen uit het lesgroepje vinden het maar niets dat ze zulke strenge ouders hebben. En dat schept toch weer een band.

Als Ava door een misverstand die avond veel later dan het skiklasje terugkomt in het hotel, treft ze haar ouders daar doodongerust aan. De skileraar, die toch al de pik op haar heeft, gooit nog wat olie op het vuur, en daardoor zien Ava’s vader en moeder maar één oplossing: Ava moet voor straf op de hotelkamer blijven. Ze mag óók niet mee met de aangekondigde fakkeltocht, waar ze zich juist zo op had verheugd! Ze ontmoet de eveneens in het hotel achtergebleven Jonas, die haar aanspoort te wensen dat alle volwassenen zullen verdwijnen. Geen volwassenen betekent immers dat je lekker mag doen waar je zelf zin in hebt! Met flink wat scepsis spreekt Ava die wens in gedachten uit, maar de volgende ochtend merkt ze pas wat voor consequenties dat heeft.

‘Hotel Sinestra’ is een leuke familiefilm over de lol van het kind zijn. Want je kunt nagaan dat een hotel vol kinderen uitmondt in kussengevechten, stapels pannekoeken en gooien met eten. Maar ook wordt het belang van volwassenen in het leven van kinderen onderstreept. Natuurlijk missen de kinderen hun ouders, niet in de laatste plaats omdat het een mysterie is waar ze überhaupt allemaal zijn. De film is goed in balans, de makers hebben goed door dat ellenlange scènes waarin kinderen met ski’s van de met matrassen bedekte hoteltrappen afglijden snel gaan vervelen. Net als het de kids gaat vervelen overigens, al die vrijheid.

Wel voelt ‘Hotel Sinestra’ door de korte speelduur wat vol. Het hotel is overladen met kinderen, maar alleen die van het skiklasje en Jonas krijgen echt iets te doen. Toch leer je ze niet allemaal kennen. Dat is echter geen belemmering, want het verhaal boeit continu en de setting is sprookjesachtig mooi. Het hotel, Val Sinestra, bestaat echt en spreekt enorm tot de verbeelding. Leuke film voor het hele gezin!

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 14 december 2022
VOD-release: 2 maart 2023 (Pathé Thuis)