Hotel Transsylvanië 3 – Hotel Transylvania 3: Summer Vacation (2018)

Recensie Hotel Transsylvanië 3 CinemagazineRegie: Genndy Tartakovsky | 97 minuten | animatie, komedie | Nederlandse stemmencast: Charly Luske, Liza Sips, Ferry Doedens, Tony Neef, Fernando Halman, Arjan Ederveen, Paul Groot, Ilse Warringa, Tygo Gernandt, Jan Versteegh | Originele stemmencast: Adam Sandler, Andy Samberg, Selena Gomez, Kevin James, Fran Drescher, Steve Buscemi, Molly Shannon, David Spade, Keegan-Michael Key, Jim Gaffigan, Kathryn Hahn, Asher Blinkoff, Chris Parnell, Joe Jonas, Chrissy Teigen, Mel Brooks, Aaron LaPlante, Michelle Murdocca, Genndy Tartakovsky, Joyce Arrastia, Sadie Sandler, Sunny Sandler, Libby Thomas Dickey

De liefhebbers van de klassieke Dracula-films zaten al op hem te wachten; wanneer duikt monsterjager Abraham Van Helsing, die er zijn levenswerk van heeft gemaakt om op Graaf Dracula te jagen, op in de animatiefilmreeks ‘Hotel Transylvania’? In het eerste en tweede deel – uit respectievelijk 2012 en 2015 – was de oude, oorspronkelijk uit Nederland afkomstige wetenschapper in geen velden of wegen te bekennen, maar in deel drie worden zijn fans op hun wenken bediend. ‘Hotel Transsylvanië 3’ (‘Hotel Transylvania 3: Summer Vacation’) (2018) begint met een proloog uit 1897. Dracula (stem van Adam Sandler) en zijn monstervrienden reizen, vermomd als mensen, per trein naar Boedapest. Van Helsing (Jim Gaffigan) duikt ook op in de trein, bewapend met een proton pack die niet zou misstaan in ‘Ghostbusters’ (1984), op zoek naar zijn nemesis Dracula. Met zijn energiewapen jaagt hij de monsters het dak op, maar Dracula en zijn vrienden weten Van Helsing, zoals eigenlijk altijd, te slim af te zijn. Geen wonder dat Van Helsing danig gefrustreerd raakt, want hij moet en zal Dracula vernietigen…

Fast forward naar de tegenwoordige tijd. Hotel Transylvania draait nog altijd op volle toeren en Dracula is er maar druk mee om anderen een fijne vakantie te kunnen bezorgen. Zijn dochter Mavis (Selena Gomez) denkt dat het goed is als haar vader er zelf ook even een poosje tussenuit gaat en ze boekt een speciale monstercruise voor het hele gezelschap. Ze hoopt dat hij aan boord van het schip, in een ontspannen sfeer, misschien een leuke vrouw kan ontmoeten. Want Dracula is behoorlijk eenzaam, ondanks al die vrienden om hem heen. Haar wens wordt vrij snel vervuld, want zodra Dracula en consorten het cruiseschip The Legacy betreden en hij kennismaakt met de aantrekkelijke kapitein Erika (Kathryn Hahn), raakt hij in katzwijm. Hij kan geen normale zin meer uitbrengen en raakt compleet in de ban van Erika. Wat hij niet weet, is dat ze de achterkleindochter is van Van Helsing, die in een compleet gemechaniseerde toestand (want anders was hij als mens zijnde al lang en breed dood geweest) op het onderste dek van het schip aan de touwtjes trekt. Samen willen ze alle monsters op de boot ten gronde richten. Ze koersen af op de verloren stad Atlantis, waar Van Helsing meent een geheim wapen te kunnen vinden. Erika is echter ongeduldig en hoopt Dracula eigenlijk voor die tijd al te kunnen omleggen.

Net als zijn twee voorgangers is ook ‘Hotel Transsylvanië 3’ geregisseerd door de Russisch-Amerikaanse animator Genndy Tartakovsky, bekend van onder meer de tekenfilmserie ‘Dexter’s Laboratory’ van Cartoon Network. Hij schreef deze keer ook mee aan het scenario en werd naar verluidt geïnspireerd door een familievakantie die niet helemaal verliep zoals gepland. Ook de reeks komische films onder de noemer ‘National Lampoon’s Vacation’, met in de hoofdrol steevast Chevy Chase inspireerde hem. Het scenario schreef Tartakovsky samen met Michael McCullers (‘The Boss Baby’, 2017). Zoals wel vaker met sequels is ‘Hotel Transsylvanië 3’ meer van hetzelfde: de monstervrienden van Dracula lenen zich uitstekend voor allerlei visuele grapjes, dus daar zit ook deel drie weer vol mee. Vooral de geintjes rond Blobby – die gewillig de aanvallen die voor ‘Draac’ bedoeld zijn opvangt – en het weerwolvenechtpaar Wayne (Steve Buscemi) en Wanda (Molly Shannon) en hun ontelbare nakomelingen mogen er zijn. Het verhaaltje zelf is flinterdun en hangt aan elkaar van moralistische boodschappen over ware liefde; de film moet het daarom vooral hebben van de animaties en de beeldgrappen en die zijn van hetzelfde niveau als de twee eerdere ‘Hotel Transsylvanië’-films.

Deze derde film brengt weinig nieuws onder de zon, op twee nieuwe personages en een andere setting na dan. Voor de jonge doelgroep valt er met deze energieke en kleurrijke animatiefilm veel te lachen en ook voor de ouders zitten er aardig wat kwinkslagen in. Dat het verhaaltje weinig voorstelt, zien we voor het gemak maar even door de vingers, want ‘Hotel Transylvanië 3’ brengt voldoende vertier voor het hele gezin.

Patricia Smagge

Waardering: 3

Bioscooprelease: 25 juli 2018
Digital-release: 23 november 2018
VOD-release: 28 november 2018
DVD-, blu-ray- en UHD 4K-release: 28 november 2018