Hotel Transsylvanië – Hotel Transylvania (2012)

Regie: Genndy Tartakovsky | 91 minuten | animatie, komedie, familie | Originele stemmencast: Adam Sandler, Selena Gomez, Steve Buscemi, Kevin James, Andy Samberg, David Spade, Fran Drescher, Jon Lovitz, Molly Shannon, Luenell, Cee-Lo | Nederlandse stemmencast: Charly Luske, Ferry Doedens, Liza Sips, Fernando Halman

Vooroordelen komen overal voor: zijn in onze samenleving kinderen vooral bang voor monsters, in de monstersamenleving wordt kinderen de angst voor mensen met de paplepel ingegoten. En niet zonder reden: de met hooivorken en vuur bewapende mensen vormden in het verleden een ware bedreiging voor vampieren, weerwolven en zombies. Tijden veranderen, gelukkig.. Graaf Dracula, die een stuk sympathieker is dan je zou denken, zag ruim een eeuw geleden een gat in de markt: hij liet een groot kasteel bouwen, dat verscholen werd achter een spookbos en een gevaarlijk uitziend kerkhof en doopte zijn kasteel om tot Hotel Transsylvanië. Tot op de dag van vandaag kunnen monsters van allerlei pluimage hier rustig bijkomen: het hotel van Graaf Dracula, liefkozend Draak genoemd, is namelijk gegarandeerd mensvrij.

Naast hoteluitbater is Graaf Dracula (stem van Adam Sandler) ook alleenstaand vader van Mavis, die als het verhaal van de animatiefilm ‘Hotel Transsylvanië’ echt begint, de respectabele leeftijd van 118 bereikt. Dat betekent niet alleen dat er een groot feest gehouden wordt, waarbij alle bekende monsters uitgenodigd zijn in het hotel Mavis’ verjaardag te vieren, maar ook dat ze volwassen is geworden. En dus mag Mavis – als palief zich aan zijn belofte van enige jaren terug houdt – voor het eerst naar buiten! Naar de mensenwereld wel te verstaan. De overdreven beschermende vader heeft daar echter een trucje voor en Mavis is al gauw van haar verlangen de wijde wereld te zien genezen. Maar dan komt er een onverwachte gast in het hotel: een mens! Deze Jonathan is een vrijmoedige rugzaktourist, die zich niet door het spookbos noch de begraafplaats heeft laten afschrikken. In eerste instantie denkt hij dat de monsters in het hotel allemaal verkleed zijn, maar wanneer blijkt dat hij met de échte Frankenstein, de Onzichtbare Man en de Mummie te maken heeft, is dat toch wel even slikken. Graaf Dracula probeert uit alle macht te voorkomen dat zijn gasten, en vooral zijn dochter, achter Jonathans ware aard komen en dat levert natuurlijk een hoop hilarische situaties op.

De animatiefilm van Sony Animation ziet er niet alleen goed uit, de humor is ook goed gedoseerd, waarbij er zowel op kinderen als volwassenen gemikt wordt. Sommige grappen liggen voor de hand, maar de manier waarop Dracula kwaad wordt als zijn beschermmodus in werking gesteld wordt, is bijvoorbeeld erg komisch, evenals zijn reactie op het foutieve nabootsen van de manier waarop hij praat. De monsters zijn niet eng, maar eerder knuffelbaar en Jonathan en Mavis vormen een schattig koppel (de scène met de zonsondergang is oprecht romantisch). Het verhaal mag dan voorspelbaar zijn – het gaat er om dat Graaf Dracula leert dat mensen helemaal niet zo eng zijn en dat het loslaten van je kind bij het volwassenwordingsproces hoort, ook al ben je al eeuwenoud -, het wordt met vaart verteld. En ja, dat Adam Sandler niet te zien, maar alleen te horen is, daar kun je hele geschikte grappen over maken, maar de veelvuldig Razzie-winnaar levert prima werk af en is een van de leukste stemacteurs in deze film. ‘Hotel Transsylvanië’ is een prima tijdsbesteding voor jong en oud.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 19 december 2012
DVD- en blu-ray-release: 19 april 2013