Hours (2013)

Regie: Eric Heisserer | 97 minuten | drama, thriller | Acteurs: Paul Walker, Genesis Rodriguez, Nick Gomez, Judd Lormand, Michelle Torres, Tony Bentley, Christopher Matthew Cook, Kerry Cahill, Lena Clark, Nancy Nave, TJ Hassan, Yohance Myles, J. Omar Castro, Renell Gibbs, Kesha Bullard, Elton LeBlanc, Oscar Gale

Het zal geen toeval zijn. Aan het begin van de 21e eeuw komen opvallend vaak films langs over mannen die letterlijk in een isolement zitten. We zagen een levend begraven vrachtwagenchauffeur in Irak (‘Buried’), een avonturier die 127 uur zit vastgeklemd tussen twee rotsen (‘127 Hours’), een onderhoudsman op een verlaten maanbasis (‘Moon’) en een wetenschapper die in een spookstad op zoek is naar een geneesmiddel (‘I Am Legend’).

Met ‘Hours’ uit 2013 is weer een nieuwe titel toegevoegd aan dit rijtje. In deze thriller raakt een man geïsoleerd, nadat het ziekenhuis waar hij verblijft is geëvacueerd wegens orkaan Katrina. De man moet blijven omdat zijn pasgeboren dochtertje niet vervoerd kan worden in haar couveuse. De moeder is overleden bij de geboorte en het dochtertje moet aan de beademing blijven. Probleem: de elektriciteit valt uit. Ander probleem: hulptroepen zijn niet bereikbaar en er spoken ongure types rond in de omgeving.

Stof voor een prima thriller zou je zeggen. Dat is ‘Hours’ helaas niet geworden. Dat is deels te wijten aan de zwakke acteursregie, waardoor de complete cast (in het begin zijn er nog meerdere personages) staat te schutteren en lusteloos te mompelen. Het scenario is ook niet geweldig. Vaak vertelt hoofdpersoon Nolan aan zichzelf, en zo aan het publiek, wat hij doet of denkt. ‘Laat ik daar eens naar kijken’ of ‘dat is een goed idee’, in die trant. Ook ontbreekt het aan spannende momenten en is het soms niet helemaal duidelijk waar Nolan mee bezig is. De sentimentele flashbacks werken evenmin, de personages komen simpelweg nooit tot leven.

In de eerder genoemde films is er altijd een dreiging die de aandacht van de kijker vasthoudt. De man in ‘127 Hours’ dreigt te sterven, net als de begraven vrachtwagenchauffeur in ‘Buried’, terwijl in ‘I Am Legend’ constant vampiers opduiken. Maar ‘Hours’ is niet zo’n race tegen de klok, behalve dan dat Nolan iedere drie minuten de beademingsmachine (letterlijk) een slinger moet geven. De broodnodige slechteriken duiken pas de laatste vijf minuten op.

Het matige ‘Hours’ zit vol goede bedoelingen en wil de toeschouwer oprecht ontroeren. Met het uitgangspunt is niks mis en acteur Paul Walker (een van zijn laatste rollen) doet stinkend zijn best. Goed voor twee sterren, waar we ter nagedachtenis aan Walker stiekem een half sterretje bij sneaken.

Henny Wouters

Waardering: 2.5

DVD- en blu-ray-release: 12 december 2013