House – Dom (2011)

Regie: Zuzana Liová | 100 minuten | drama | Acteurs: Miroslav Krobot, Judit Bárdos, Marian Mitas, Tatjana Medvecká, Marek Geišberg, Lucia Jašková, Ester Geislerová

‘House’ (‘Dom’) is een vertelling vol nuances op komische toon, maar met gevoel voor lichte tragiek, over een familie in een dorpje in Slowakije. Vader Imrich (Miroslav Krobot) is opzichter in een fabriek en is getrouwd met Viera (Tatjana Medvecká). Zij hebben twee dochters, Jana (Lucia Jasková) en Eva (Judit Bárdos). Imrich wil graag dat de familie dicht bij elkaar blijft en is lang geleden naast zijn eigen woning begonnen met de bouw van een huis voor de oudste dochter, Jana.

Het huis voor Jana is nooit afgemaakt omdat zijn dochter trouwde met een man die – volgens hem – slechts goed is voor twaalf ambachten en dertien ongelukken. Imrich heeft zijn schoonzoon nooit geaccepteerd. Jana is destijds met haar man vertrokken, maar komt – met inmiddels kinderen – door allerlei tegenslagen noodgedwongen terug naar het dorp. Zij trekt met haar gezinnetje in bij haar schoonmoeder die in een armzalig appartement tegenover het huis van vader Imrich woont. Imrich ziet zijn mening over Jana’s echtgenoot alleen maar bevestigd. Hij negeert zijn dochter en zijn vrouw en andere dochter mogen geen contact met haar hebben. De afkeer van Imrich voor zijn schoonzoon is mede bepaald door het gegeven dat Imrich’s vader door toedoen van de vader van zijn schoonzoon werd gearresteerd toen de communisten nog aan de macht waren.

Nu bouwt Imrich aan een huis voor zijn jongste dochter Eva. Daarvoor gebruikt hij delen van het nooit afgebouwde huis van Jana. Eva zit in het laatste jaar van haar school. Imrich wil dat zijn dochter gaat studeren, maar Eva droomt van een vertrek ver weg uit het armoedige plattelandsdorpje. Zij spijbelt en verdient stiekem geld om naar het buitenland te gaan. Zij wil de grote wereld in, weg van het armzalige boerenland waar alleen in de kroeg nog wat te doen is. Eva wil in Londen als au pair gaan werken. Het huis waar vader aan bouwt (en waar zij verplicht aan mee moet helpen) is dus beslist niet het huis van haar dromen.

Eva verzet zich tegen de situatie die haar vader haar opdwingt, zoekt naar romantiek in haar wat grauwe bestaan en vlucht een beetje in een relatie met Jakub (Marian Mitas). Jakub is een nieuwkomer. De complicaties nemen toe als deze later niet alleen haar nieuwe onderwijzer blijkt te zijn, maar deze ook nog getrouwd is en kinderen heeft. Vaders zorgen en ergernissen worden alleen maar groter als zijn dochter Jana met haar echtgenoot een winkeltje begint en de schoonzoon zich luidruchtig begint te roeren.

Het verhaal van ‘House’ is vooral gericht op de moeilijke wijze waarop mensen hun gevoelens voor en met elkaar kunnen communiceren. Er is veel oog voor details waarbij de geloofwaardige ontwikkelingen zich ontvouwen in een aangenaam langzaam tempo. In een mengeling van tragikomische gebeurtenissen werd een voorspelbare afloop vermeden. In ‘House’ ligt de nadruk vooral op de diverse karakters die met veel gevoel voor nuances zijn geobserveerd en uitgewerkt. De hedendaagse problematiek van een langzaam leeglopend en vergrijzend platteland en de trek van de jeugd naar de grote stad is op sympathieke wijze ingepast. Miroslav Krobot vertolkt een sterke rol als de overbezorgde, knorrige, goedbedoelende vader die zich met alles wil bemoeien vanuit de optiek alleen maar het beste voor zijn dochters te willen, maar daarmee het tegendeel dreigt te bereiken. Moeder schippert tussen loyaliteit aan haar echtgenoot en begrip voor de dromen van haar kinderen.

‘House’ is intiem, ingetogen en innemend!

Rob Veerman

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 2 augustus 2012
DVD-release: 20 augustus 2013