House of Gucci (2021)

Recensie House of Gucci CinemagazineRegie: Ridley Scott | 158 minuten | misdaad, drama | Acteurs: Lady Gaga, Adam Driver, Al Pacino, Jeremy Irons, Jared Leto, Jack Huston, Salma Hayek, Alexia Murray, Vincent Riotta, Gaetano Bruno, Camille Cottin, Youssef Kerkour, Reeve Carney, Florence Andrews, Mehdi Nebbou, Miloud Mourad Benamara, Andrea Piedimonte Bodini, Vincenzo Tanassi, Mauro Lamantia

Ridley Scott is een bijzondere regisseur. De bebaarde Brit is met zijn 84 lentes met recht een filmveteraan te noemen en hij staat nog steeds achter de camera. Zijn werklust heeft hij nog steeds en zijn productiesnelheid is zeer hoog te noemen. In 2021 verschenen er twee films van hem in de bioscoop. Middeleeuws drama ‘The Last Duel’ en iets wat ‘House Of Gucci’ heet. Ja, er staat wel degelijk ‘iets’ en geen ‘film’. Deze release is namelijk niet al te best en Scott onwaardig.

In ‘House Of Gucci’ draait het om Maurizio Gucci (Adam Driver). Deze ontwerper staat aan het hoofd van het gelijknamige modehuis. So far so good, maar als de ontwerper van zijn vrouw af wil gaat het mis. Patrizia Reggiani (Lady Gaga) beraamt in het jaar 1995 het plan om haar ex-man om te leggen. De dame laat een huurmoordenaar het vuile werk opknappen maar wordt later opgepakt door de politie en in de gevangenis gezet.

Scott volgt het op ware gebeurtenissen gebaseerde verhaal redelijk trouw maar slaagt er door ronduit vreemde beslissingen niet in om een serieus te nemen film te presenteren. Het begint al met de keuze om alle acteurs met een vreemd Italiaans accent te laten praten. Het is potsierlijk om Amerikanen als Driver, Gaga, Jared Leto en Al Pacino met een karikaturaal accent te horen praten. Het leidt gigantisch af en is niet meer van deze tijd.

Vooral Leto werkt (onbedoeld) op de lachspieren. De acteur heeft zich verstopt achter een dikke laag make up en kroop in een fat suit. Hij is onherkenbaar en gaat volledig over de top als Paolo Gucci die hij als een clownesk karikatuur neerzet en niet als een mens van vlees en bloed. Leto’s acteerwerk is een groot contrast met het redelijk ingetogen spel van Driver en Gaga. Hij lijkt in een heel ander soort film te spelen en het is een raadsel waarom. Misschien was Scott steeds net op het toilet toen Leto voor de camera stond?

Het doel van Scott was om een intrigerende geschiedenis te vertellen over familievetes, wraak en macht. Hij presenteert een melodramatische soap vol onevenwichtig acteerwerk maar met prachtige kostuums en decors. Ergens zit een mooie film verscholen in dit 158 minuten durende werkstuk maar die versie komt er niet uit. Soms vermaak je je prima met de malle Leto of met het strakke spel van Driver en Gaga maar over de gehele lijn genomen is deze film vooral een aaneenschakeling van irritante keuzes en dito accenten. ‘House Of Gucci’ is geen goede film – verre van zelfs – maar wel een interessante. Deze productie roept een hoop vragen op over gemaakte regieaanwijzingen. ‘The Last Duel’ liet een cineast in vorm zien en ‘House Of Gucci’ een man die de weg kwijt is geraakt.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2

Bioscooprelease: 25 november 2021
DVD- en blu-ray-release: 6 april 2022