How Deep Is the Ocean (2023)

Recensie How Deep Is the Ocean CinemagazineRegie: Andrew Walsh | 78 minuten | drama | Acteurs: Adam Rowland, Olivia Fildes, Laura Bellomo, Steven Haar, Dia Taylor, Claire Duncan, Naomi Lisner, Sienna Stass, Daniel Hill, Raine Alexandra, Monika Thomas

Als de jonge Eleanor uit ‘How Deep Is the Ocean’ (2023) een Instagram-account zou maken over haar verhuizing naar Melbourne, dan zou ze weinig volgers krijgen. Ze ontmoet makkelijk leeftijdsgenoten en maakt kennis met de lokale bevolking, maar leuk wordt het niet.

De misère begint al wanneer Eleanor (Olivia Fildes) een kamer huurt bij Roy (Cris Cochrane), een komiek met een alcoholverslaving. Ze is nog maar net gesetteld, als hij bijna naakt haar kamer binnenstormt. Vervolgens wordt ze ontslagen op haar eerste werkdag bij een lokaal café, waarna ze op zoek moet naar een ander baantje. Die zoektocht voert onder andere langs een slachthuis. Er gloort pas hoop aan de horizon, wanneer ze afspreekt met Matt (Will Weatheritt), die een leuke baan heeft bij een kledingwinkel. Deze zachtaardige jongen ziet Eleanor wel zitten, dus hij is zeer bereid om te helpen. Dat doet hij ook, maar helaas voor hem is Eleanor meer geïnteresseerd in de getrouwde, surfdude-achtige Charlie (Adam Rowland).

Eleanors verblijf in Melbourne is een sof, maar het tegenovergestelde geldt voor de film. Regisseur en schrijver Andrew Walsh bedacht een hoofdpersonage, dat zowel intrigerend als verfrissend is. Je komt weinig van Eleanors achtergrond te weten, behalve dat ze uit ‘shithole’ en ‘serial killer city’ Adelaide komt, waar ze ontsnapt is uit een moeilijke gezinssituatie. Bovendien kan ze getypeerd worden als impulsief en ongeremd, en dat is weer eens wat anders dan de vrouwelijke personages die we in vergelijkbare drama’s zien. Die zul je minder snel met een gevulde heupfles zien solliciteren of in een koffiebeker zien spugen.

De vertelling over Eleanor is pakkend. Ze weet een sociale kring op te bouwen in Melbourne, maar het lukt niet goed om daarbinnen gezonde, wederkerige relaties aan te gaan. Haar focus ligt volledig op de onbereikbare Charlie, ondanks alle ‘red flags’. Het verhaal wordt compact gebracht, in 78 minuten, zonder dat het ergens gehaast aanvoelt. De dialogen en het acteerwerk zijn naturel. Volgens correspondentie met de regisseur zelf is de film gemaakt zonder gebruik te maken van een conventioneel script en storyboards, en zijn alle dialogen van de acteurs geïmproviseerd. Deze alternatieve manier van filmmaken pakt hier goed uit.

‘How Deep Is the Ocean’ gaat over Eleanor, die in Melbourne haar geluk beproeft. Bij het nastreven van het onbereikbare vergeet ze te waarderen wat ze heeft. Het vrouwelijke hoofdpersonage is onconventioneel, evenals de manier van filmmaken. Het resultaat mag er zijn, dit is een mooi drama.

Ester Šorm

Waardering: 4