How I Live Now (2013)

Regie: Kevin Macdonald  | 97 minuten | actie, drama, romantiek, thriller, oorlog | Acteurs: Saoirse Ronan, Tom Holland, George MacKay, Harley Bird, Danny McEvoy, Anna Chancellor, Jonathan Rugman, Corey Johnson, Darren Morfitt, Stella Gonet, Des McAleer, Sophie Stanton, Natasha Jonas, Nav Sidhu, Amy Dawson, Mark Stanley, Paul Ronan

Oorlog kan het slechtste in mensen naar boven brengen, maar ook het beste. Dat ontdekt de Amerikaanse tiener Daisy (Saoirse Ronan), die door haar vader naar familie op het Engelse platteland wordt gestuurd om er de zomer door te brengen. Daisy lijdt aan smetvrees, een milde eetstoornis en dwanggedachten. Op de blubberige beestenboerderij van haar tante Penn kan ze haar lol op. Aanvankelijk is ze de nukkigheid zelve, maar ze ontdooit door de hartelijkheid van haar nichtje Piper (Hayley Bird) en haar neven Isaac (Tom Holland) en Edmond (George MacKay). De knappe Edmond heeft de gave heeft om Daisy’s gedachten te lezen. “Je hoeft al die regeltjes in je hoofd niet te volgen, hoor”, zegt hij als ze weer eens aan het malen is. Daisy is op slag verliefd op hem en hij op haar.

Uiteraard duurt de lol niet lang. Tante Penn is terrorisme-expert en moet onverwacht naar Genève voor een spoedconferentie. De kinderen hebben het rijk alleen als terroristen een nucleaire aanslag plegen in Londen. De hoofdstad is ver weg, maar de klap dreunt door tot in de verre omtrek. Guerrilla’s rukken op, regeringstroepen vechten terug en het plattelandsparadijs verandert in een oorlogsgebied. Tijdens een gewelddadige evacuatie raken Daisy en Piper gescheiden van Isaac en Edmond. Edmond schreeuwt Daisy toe dat ze moet terugkeren naar de boerderij zodra ze de kans krijgt. Hij zal haar daar treffen. Zo gezegd, zo gedaan. Daisy ontsnapt samen met Piper uit het gastgezin waar ze woont en begint aan de lange voettocht naar huis. Onderweg leert ze dat ze de wilskracht waarmee ze voorheen bonbons afsloeg ook kan gebruiken om te overleven.

‘How I Live Now’ is gebaseerd op de young adult-roman van Meg Rosoff, maar werd door regisseur Kevin MacDonald (‘The Last King of Scotland’) bewerkt tot een opvallend volwassen film. De glamour van Amerikaanse films als ‘The Hunger Games’ en ‘Divergent’ is in deze Britse productie ver te zoeken. Hier geen heldendaden en strakke acties. Leven in oorlogstijd is wreed, smerig en saai. Kinderen worden doodgeschoten, water is op rantsoen en burgers worden tewerkgesteld op het platteland om de oogst binnen te halen. Sommige scènes zijn misschien iets te grimmig voor de doelgroep, maar het zijn ook de momenten waarop ‘How I Live Now’ op z’n sterkst is. Zoals de scène waarin Daisy op een berg in plastic gewikkelde lijken stuit en de zakken één voor één openscheurt om te zien of er iemand bijligt die ze kent.

Tegen welke vijand de Britse regering vecht laat MacDonald in het midden, maar dat is voor het verhaal ook niet relevant. De focus ligt bij de emotionele ontwikkeling van de hoofdpersoon. In individuele scènes wordt die ontwikkeling soms mooi neergezet, maar als geheel is de film onevenwichtig. Daisy gedraagt zich grillig en niet altijd even sympathiek. Ze bijt haar kleine nichtje toe dat ze haar alleen zal laten als ze niet een beetje doorloopt en keert een vreemde in nood de rug toe. Toch is ze aan het einde van de film veranderd in een soort Florence Nightingale, zonder dat duidelijk is wat nou precies het keerpunt was. Ook zet MacDonald diverse plotlijntjes uit die in het luchtledige blijven hangen. Waarom werkt tante Penn bijvoorbeeld in de terrorismebestrijding als daar vervolgens niets meer mee gebeurt?

Misschien wilde MacDonald net iets te veel met deze mengeling van teen romance, coming-of-age drama en road movie, maar het siert hem dat hij zijn doelgroep in ieder geval serieus neemt. Geholpen door een talentvolle jonge cast en een fraaie setting – zelfs een post-Apocalyptisch Engeland doet je naar de reisfolders grijpen – levert hij met ‘How I Live Now’ een film af die vaak genoeg ontroert om het kijken waard te zijn.

Paula Koopmans

‘How I Live Now’ verschijnt woensdag 16 juli 2014 op DVD.