How to Plan an Orgy in a Small Town (2015)

Regie: Jeremy Lalonde | 101 minuten | drama, komedie | Acteurs: Jewel Staite, Katharine Isabelle, Lauren Lee Smith, Ennis Esmer, Tommie-Amber Pirie, Kristian Bruun, Jonas Chemick, Mark O’Brien, Natlie Brown, Christine Horne, James McGowan, Alex Harrouch, Zoe Cleland, Sophi Knight, Jessica Clement, Torianna Lee, Lauren Holly, Jake Raymond, Gugun Deep Singh, Hershel Blatt

Sekskomedies heb je in soorten en maten. Van ordinair tot intelligent, van specifieke wensen en verlangens tot complete orgies. ‘How to Plan an Orgy in a Small Town’ lijkt qua titel richting ordinair te gaan, maar niets is minder waar.

Cassie Cranson is opgegroeid in een suf, klein stadje, Beaver’s Ridge. Haar beroemde moeder is schrijfster van een reeks boeken voor jongvolwassenen waarin normen en waarden erg belangrijk zijn. Cassie besluit haar maagdelijkheid te verliezen op een feestje, haar grote liefde Adam en zij zijn er eindelijk klaar voor. Maar wanneer het moment daar is, gaat er iets fout en Cassie moet op vernederende wijze in haar ondergoed over straat. Wanneer haar moeder haar geschokt daarover terechtwijst, is Cassie het helemaal zat en besluit de rebellerende tiener nog een extra rondje door het dorp te rennen. Maar dan nu topless. Het is een legendarische avond, maar wel de laatste voor Cassie in Beaver’s Ridge. Cassie brengt de volgende twaalf jaar van haar leven door in New York, waar ze naam maakt als sekscolumniste. Een begrafenis brengt haar terug naar haar geboortegrond, haar oude vlam én talloze vooringenomen kennissen uit het verleden.

Adam blijkt inmiddels getrouwd met Heather, degene die destijds verantwoordelijk was voor het bezoedelen van Cassie’s naam. De spanning stijgt al snel als die twee weer tegenover elkaar komen te staan. Heather laat geen moment onbenut om haar ongenoegen te uiten over Cassie’s terugkomst en begint al na de plechtigheid te bekvechten. Inzet van het gekibbel? Het al dan niet onderdrukt zijn van de seksuele uitspattingen in het dorpje. Cassie beweert dat ze vast nog nooit een orgie hebben beleefd in Beaver’s Ridge en dat zet de radartjes in de diverse hersenpannen van de (seksueel gefrustreerde) dorpsbewoners aan het werk…

‘How to Plan an Orgy in a Small Town’ is een lekker, zeer toegankelijke komedie, die handig balanceert tussen vulgair en ongelooflijk lief. Filmmaker Jeremy Lalonde lijkt zich geïnspireerd te hebben door Kevin Smith (‘Chasing Amy’, ‘Zack and Miri Make a Porno’). De karakters hebben zo hun voorspelbare trekjes, maar zijn toch voldoende psychologisch uitgediept om interessant te blijven. Naast een fantastische Jewel Staite (“Firefly”) – die heerlijk cynische one-liners mag quoten en toch charmant blijft – schittert Katharine Isabelle als foute seksgodin. Ook Lauren Lee Smith weet te overtuigen als egocentrische, opgefokte überbitch, zo iemand die niemand graag in de familie zal krijgen. Het scenario zit goed in elkaar en de meeste grappen doen wat grappen moeten doen. Niet te missen als je van scherpzinnige sekskomedies houdt.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

VOD-release: 8 maart 2016