How to Stop Being a Loser (2011)

Regie: Dominic Burns | 109 minuten | komedie | Acteurs: Simon Phillips, Craig Conway, Gemma Atkinson, Stephanie Leonidas, Chris Grezo, Colin Salmon, Billy Murray, Jamie Langthorne, Martin Compston, Dominic Burns, Neil Maskell, Martin Kemp, Richard E. Grant, Sheridan Smith, Jill Halfpenny, Keeley Hazell, Adele Silva, Larissa Houghton, Peter Barrett, Rita Ramnani, Nicola Posener

In ‘How to Stop Being a Loser’ zien we Simon Phillips als ‘loser’ James Bennett. James is iemand die gewoon nooit de goede dingen weet te zeggen op het juiste moment. Hij is dan ook bang dat een vriendin niet voor hem weggelegd is.  Om te voorkomen dat hij ‘net zo’n hopeloos geval’ geval wordt als zijn beste vriend Ian(een cameo van Richard E. Grant), neemt James zijn toevlucht tot Ampersand. Dit heerschap runt een ‘versierschool ‘ en hij weet James wel wat tips te geven. Enkele versierregels, waar hij zich aan moet houden zijn: niet meteen toehappen, géén cheesy openingszin, zonder twijfel meteen aan de slag, nooit preuts doen over seks, niet krenterig zijn, géén loser zijn en je ware intenties voor je houden.

Bij de begrafenis van Ian loopt James zijn ‘droomvrouw’ Hannah (Gemma Atkinson) tegen het lijf. Als hij die toch eens zou kunnen versieren…Enfin, een setje nieuwe kleren en een iets ander uiterlijk doen al veel voor James. Hij leert steeds meer bij en wordt bijna nog een echte versierder. Zal het hem lukken om Hannah voor zich te winnen?  En weet hij de laatste versierregel, vergeet je vrienden nooit, trouw te blijven? Kenners van dit soort films weten genoeg: de vraag stellen is hem beantwoorden.

Regisseur Dominic Burns laat zijn hoofdrolspeler Phillips wel erg stereotiep de ‘nerd’ spelen: een oudere jongere die het liefst ‘Warrior Quest’ speelt met zijn vrienden, tegen het dikkige aan is en een hopeloos ouderwetse bril draagt. Tel daarbij de bijna niet te genieten, zwaar overdreven gespeelde rol van Craig Conway (Ampersand) op en je weet dat de film een lange zit zal worden. De humor is van een bedenkelijk, kinderachtig niveau. Er valt maar weinig te lachen, of superflauw moet je ding zijn.

Zoals de psychiater (!?) James toevertrouwt: “Wees voorzichtig met wat je wenst. Het kan zomaar gebeuren.” En natuurlijk gebeurt dit en natuurlijk heeft de kijker dan al teveel slecht acteren gezien. Veel te vet aangezette rollen van zowel de ‘nerd’ als zijn mentor, de ‘versierder’. Een droomvrouw, zéér eendimensionaal gespeeld, die toch uiteindelijk NIET het perfecte plaatje blijkt te zijn? Waar hebben we dat vaker, veel humoristischer en beter geacteerd gezien?

Why did I not stop ‘How to stop being a loser’? Stop. Stop. Met. Dit. Soort. Ongein. Stop. Meteen. Je bent een verliezer als je deze film gaat kijken…

Ruud Stift

‘How to Stop Being a Loser’ verschijnt woensdag 20 maart 2013 op DVD.