Howling (2021)

Recensie Howling CinemagazineRegie: Lewis van der Werf | 2 minuten | korte film, animatie

‘Howling’ gaat over een wolf die levensgevaarlijk gewond is geraakt. Met nog maar drie poten intact sleept hij zichzelf door een onherbergzaam gebied. Met flashbacks krijgen we te zien – alsof we zijn gedachten kunnen lezen – wat hem in deze situatie gebracht heeft.

Ultrakort is een competitieprogramma waarin een selectie van filmmakers de kans krijgt hun talenten te etaleren door een korte animatiefilm van maximaal 2 minuten te maken. Dankzij dit programma kan Nederlands animatietalent zich ontwikkelen én krijgen ze op een eenvoudige manier de kans hun werk te laten zien aan een groot publiek. De films die geselecteerd worden, komen namelijk uiteindelijk terecht in de bioscoop – en sinds 2021 – ook in de filmtheaters, wat het doelgroepbereik natuurlijk alleen maar vergroot.

‘Howling’ van Lewis van der Werf en productiemaatschappij il Luster is één van de films die in 2021 groen licht kregen en het is goed te zien waarom dit is. De sfeer in deze film is goed getroffen; een donker bos, onheilspellende muziek, een protagonist die zichtbaar lijdt. Wat er is gebeurd, blijft natuurlijk niet lang geheim, maar door de zich razendsnel opvolgende beelden blijft het enigszins mysterieus. De dieren zijn niet levensecht geanimeerd, zoals je in sommige dure producties ziet, waarbij je de haren in de vacht zou kunnen tellen als je het beeld bevriest; nee, deze beesten hebben een ietwat hoekige vacht. Dat maakt ze echter niet minder aantrekkelijk, het zijn de ogen waarin de emoties schuilen. Mooi en droevig, maar dankzij een tikje mysterie ook hoopvol.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 11 november 2021 (als voorfilm voor ‘Spencer’)