Hoy como ayer (2011)

Regie: Bernie IJdis | 70 minuten | documentaire | Met: Juan Carlo Godoby

Deze vierde documentaire van filmmaker Bernie IJdis beschrijft een avond uit het leven van de oude tango maestro Juan Carlo Godoby. De beste man is achterin de tachtig en is niet langer de snelste of meest spraakzame persoon, maar dat doet niets af aan zijn joie de vivre. Op zijn zangavonden (zoals in deze film) weet hij de harten van het restaurantpubliek in vervoering te brengen. Godoby weet zijn liederen nog verrassend goed te laten schallen en met name de teksten. De liedteksten beschrijven steevast het vrijbuitersbestaan van een rokkenjager, genietend van het luie leven en op zoek naar mooie vrouwen.

Op zichzelf is de hoofdpersoon dus wel een boeiend figuur en hij heeft op zijn bejaarde leeftijd vast een hoop te vertellen. Dit komt in de film echter niet van de grond. De documentaire wordt overschaduwd door een tergend traag tempo. In de openingsscène zien we bijvoorbeeld hoe de zwijgende Godoby zich netjes aankleed voor zijn optreden in het restaurant. In één shot van vijf minuten wordt werkelijk iedere handeling in beeld gebracht. Na deze scène volgt een shot van tussen de vijf en tien minuten waarin we Godoby zien autorijden. Ook hier betreft het één shot, up close genomen, zonder onderbreking. U kunt tijdens dergelijke momenten gerust even naar de WC en terugkomen zonder dat u ook maar één woord of zelfs een shot heeft gemist heeft. Het is echt onbegrijpelijk waarom regisseur Bernie IJdis zijn film zo heeft ingericht. Het haalt al het bloed uit de film.

De regisseur meldde zelf dat hij na zijn eerdere films ‘Jalan raya pos’ (‘De Groote Postweg’) en ‘Rivera Hotel’ eens een film wilde maken zonder financiële ondersteuning. Hij was dus beperkt in zijn middelen. Verder heeft hij een minimalistische stijl gekozen voor de documentaire; hij speelt zelf geen rol als vragensteller en probeert de gebeurtenissen op de avond niet te sturen. Die opzet heeft niet gewerkt, omdat er te weinig uit Godoby zelf komt. (Het is tenslotte ook een hoogbejaarde man…). De schat aan verhalen die hij wellicht te vertellen heeft blijft onaangeboord. Jammer!

Bram Semeijn

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 15 september 2011