Hufters & Hofdames (1996)

Regie: Eddy Terstall | 85 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Marc van Uchelen, Daan Ekkel, Rifka Lodeizen, Arthur de Boer, Nadja Hubscher, Manouk van der Meulen, Femke Lakerveld, Miki Kobussen, Natasja Loturco, Marlies Bark, Marja de Winter, Eva Dorrepaal, Rolf Engelsma, Fatiha Essalmy

Het zijn zware tijden voor de gevoelige, sympathieke jongens vandaag de dag. Vrouwen zoeken een stoere, masculiene vent. Een beetje een hufter, zelfs. Dimitri is het tegenovergestelde, zo’n lieve jongen, ook wel hofdame genoemd. Hij speelt ’s avonds een potje schaak met zijn moeder, deelt met zijn vader fascinatie voor het heelal en als zijn beste vriendin ziek is, staat hij op de stoep met kiwi’s, klaar om haar te verzorgen.

Alle vrouwen in Dimitri’s omgeving zien hem als vriend. Ze kunnen zo goed met hem praten. Of vergezellen hem tijdens het bezoek aan de sauna. Kortom, niemand ziet Dimitri als seksgod. Terwijl hij niets liever wil. En dan bij voorkeur met zijn beste vriendin Esther. Want hij is al tijden verliefd op haar.

Regisseur Eddy Terstall schetst een mooi beeld van de generatie ‘man in de war’. Want de moderne vrouw van vandaag wil een stoere, goed uitziende man die over zijn gevoel kant praten en zijn deel in het huishouden doet. Dimitri krijgt veel welgemeende – maar fout te interpreteren – adviezen van zijn vriend Maarten. Deze meent dat vrouwen rot behandeld willen worden door een man. ‘Denk je dat vrouwen geil worden van jouw verhalen over blindschaken en de zuid-oost Aziatische economie’, vraagt Maarten aan Dimitri. Hij doet een poging de hufter uit te hangen. Hij overweegt een vechtsport te gaan beoefenen, heeft grootse praatjes in de sportschool over alle meiden met wie hij het bed gedeeld heeft en probeert lomp tegen vrouwen te doen, maar je slaat de hofdame nu eenmaal niet zo makkelijk uit een hofdame.

En dat is uiteindelijk maar goed ook. Gelukkig ziet een enkele vrouw wel de kwaliteiten van Dimitri. Want deze film verdient een goed eind. En zo belandt hij uiteindelijk toch in bed met een vrouw en blijkt dat het (Giphart)gezegde ‘Nice Guys Don’t Get Laid’ niet op te gaan.

Eline Lubberts

Waardering: 4

Bioscooprelease: 3 april 1997