Huisdiergeheimen 2 – The Secret Life of Pets 2 (2019)

Recensie Huisdiergeheimen 2 CinemagazineRegie: Chris Renaud, Jonathan del Val | 86 minuten | animatie, avontuur | Nederlandse stemmencast: Fedja van Huêt, Frank Lammers, Jandino Asporaat, Peggy Vrijens, Karin Bloemen, Georgina Verbaan, Erik van Muiswinkel, Roué Verveer, DJ Hardwell, Edsilia Rombley, Huub van der Lubbe, Chris Zegers, Mees Kingston, Nicolette Kluijver, Bas Smit, Nienke Plas, Dorian Bindels, Saar en Janna van de Zoete Zusjes | Originele stemmencast: Patton Oswalt, Kevin Hart, Harrison Ford, Eric Stonestreet, Jenny Slate, Tiffany Haddish, Lake Bell, Dana Carvey, Bobby Moynihan, Hannibal Buress, Chris Renaud, Ellie Kemper, Pete Holmes, Henry Lynch, Nick Kroll, Sean Giambrone, Meredith Salenger, Michael Beattie, Kiely Renaud

Wat doen onze huisdieren eigenlijk als wij de deur uit zijn? Met die geniale gedachte als uitgangspunt maakte Illumination Entertainment – de studio achter de succesvolle ‘Despicable Me’-reeks – in 2016 de animatiefilm ‘Huisdiergeheimen’ (‘The Secret Life of Pets’). De film deed het uitstekend in de bioscopen en vergaarde de nodige extra inkomsten met allerhande merchandise, want de grappige dan wel schattige honden, katten en konijnen in wiens privéleven we mochten gluren leenden zich daar uitstekend voor. Nog geen twee maanden na de release van ‘Huisdiergeheimen’ werd een vervolg aangekondigd. Regisseur Chris Renaud, die de eerste twee ‘Despicable Me’-films (co)regisseerde, en scenarioschrijver Brian Lynch (onder meer bekend van ‘Puss in Boots’ (2011) en ‘Minions’ (2015)) gingen met plezier op herhaling en ook de complete cast liet zich opnieuw strikken voor een rol in ‘Huisdiergeheimen 2’ (‘The Secret Life of Pets 2’) (2019). Maar eind 2017 kwam er een kink in de kabel. Comedian Louis C.K., die in de eerste film de stem van Jack Russell-terriër Max insprak, kwam in opspraak toen vijf vrouwen hem beschuldigden van seksueel wangedrag. De komiek ging uiteindelijk door het stof en gaf toe dat hij zich misdragen had. Exit Louis C.K. In zijn plaats werd Patton Oswald gevraagd de stem van Max in te spreken in de sequel. Andere nieuwe namen in de cast zijn Tiffany Haddish, Harrison Ford (in zijn eerste animatiefilm ooit!) en Nick Kroll.

Zodra kinderen hun intrede doen in een huishouden, is het gedaan met de vertroeteling van huisdieren. Dat schrikbeeld heeft Max (Patton Oswald/Fedja van Huêt in de Nederlandse versie) in elk geval. Hij heeft het er dan ook erg moeilijk mee dat zijn baasje (Ellie Kemper/Georgina Verbaan) een man heeft ontmoet die binnen de kortste keren bij hen intrekt. En dan is er ineens een baby! Hoewel Max en zijn gigantische maatje Duke (Eric Stonestreet/Frank Lammers) inderdaad de aandacht voortaan moeten delen met de kleine Liam, is er echt nog geen man – of pup – overboord. En hoe ouder Liam wordt, hoe beter de band wordt tussen hem en Max. Sterker nog, bij Max worden de nodige vadergevoelens aangewakkerd, want hij wil het kleine ventje koste wat het kost beschermen tegen de boze buitenwereld en gaat daarin zo ver dat hij eronder te lijden heeft. Op dierenartsadvies kan Max van zijn stress afkomen door een ontspannen uitstapje en dus trekt het gezinnetje naar het platteland. Daar maken Max en Duke kennis met de wijze herdershond Rooster (Harrison Ford/Huub van der Lubbe), van wie ze de nodige levenslessen leren.

Terwijl Max op ‘vakantie’ is, past de pluizige, spierwitte pomeriaan Gidget (Jenny Slate/Peggy Vrijens) op zijn geliefde bal. Zij raakt deze echter per ongeluk kwijt en de bal komt terecht in de woning van een onvervalst kattenvrouwtje, waar wel honderd katten wonen. Gidget besluit ‘kattenles’ te nemen bij Chloe (Lake Bell/Karin Bloemen), de moddervette en aartsluie cyperse kat die haar de fijne kneepjes van het ‘vak’ leert, al gaat het niet van harte. Snowball (Kevin Hart/Jandino Asporaat), het witte konijn dat een dubbelleven leidt (zodra zijn baasje de deur uit is verandert hij van een koddig knuffeldier in een grofgebekte vechtjas) gelooft intussen dat hij superkrachten bezit en trekt als het even kan zijn superheldenpak aan. Als de pittige shitzu Daisy (Tiffany Haddish/Edsilia Rombley) hem om hulp vraagt, ruikt hij zijn kans om zichzelf als held te bewijzen. Samen besluiten ze Hu, een Siberische tijger die Daisy in het laadruim van een vliegtuig heeft ontmoet en die in de problemen zit, te redden. Daarbij moeten ze echter nog wel met de gemene circusbaas Sergei (Nick Kroll/Chris Zegers) zien af te rekenen.

Door drie verhaallijntjes door elkaar te verweven, lijkt het nog wat. Dat moet scenarioschrijver Brian Lynch hebben gedacht. En het moet gezegd dat er genoeg te zien is voor de jongste generatie om aandachtig te blijven kijken. Maar de bonte stoet aan personages, kleurrijke settings en het hoge tempo kunnen niet verbloemen dat het scenario eigenlijk maar heel weinig om het lijf heeft. Deel 1 stond ook niet per se bekend om zijn diepgang en in deze sequel is er zo mogelijk nog minder karakterontwikkeling en emotionele verdieping. ‘Huisdiergeheimen 2’ moet het van zijn grappen hebben en die zijn er volop, al ligt de grapdichtheid niet zo hoog als in zijn voorganger. Opnieuw is het de heerlijk eigengereide kat Chloe die de show steelt, al is ze te weinig in beeld; geef haar toch een eigen film! De nieuwe personages zijn degelijk maar maken niet echt een beklijvende indruk. Ronduit vervelend is Snowball, het hyperactieve konijn dat zich zo nodig wil bewijzen. Hij werkt de kijker alleen maar op de zenuwen. Voor (kleine) kinderen die dol zijn op honden en katten en een goede grap wel kunnen waarderen, is ‘Huisdiergeheimen 2’ een veilige keus: zij zullen zich vast vermaken met de nieuwe avonturen van Max, Gidget en hun vrienden. Meer ervaren kijkers zullen tot de conclusie komen dat de makers van deze film zich er wel érg makkelijk van afgemaakt hebben.

Patricia Smagge

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 5 juni 2019
DVD-, blu-ray, blu-ray 3d en 4K UHD-release: 13 november 2019. Ook als boxset met ‘Huisdiergeheimen’.