I Am Sam (2001)

Regie: Jessie Nelson | 132 minuten | drama | Acteurs: Sean Penn, Loretta Devine, Michelle Pfeiffer, Richard Schiff, Stanley DeSantis, Dianne Wiest, Laura Dern, Dakota Fanning, Brad Allan Silverman, Joseph Rosenberg

Een dakloze vrouw brengt een meisje ter wereld. Omdat de vader geestelijk gehandicapt is vlucht ze weg na de bevalling. Sam Dawson (Sean Penn), de vader, heeft het niveau van een zevenjarige. De eerste jaren samen met zijn dochter Lucy gaan hem goed af. Hij krijgt hulp van buurvrouw Annie en zijn werkgever is erg behulpzaam. Maar wanneer Lucy ouder wordt, wordt alles gecompliceerder. Ze wil niet leren omdat ze niet meer wil weten dan Sam, ze wordt gepest en liegt over haar vader. Op haar zevende verjaardagsfeestje grijpt een welzijnsorganisatie in. Lucy wordt weggehaald bij haar vader. Met een proces in aantocht gaat Sam op zoek naar een advocaat. Dit is echter moeilijk. Hij begrijpt de juridische taal niet, praat over kinderlijke dingen en heeft geen geld om een advocaat aan te nemen. Toch wil hij alles doen om zijn dochter terug te krijgen. Ook Lucy wil terug naar haar vader. Ze houdt van hem en wil geen andere ouders. Alles wat ze nodig heeft kan hij haar geven, namelijk liefde.

De discussie is nog altijd actueel. Is het ethisch verantwoord dat geestelijk gehandicapten kinderen krijgen? Deze vraag was voor regisseur Jessie Nelson aanleiding tot het maken van deze film. Eindelijk wordt de positie van de gehandicapte eens in beeld gebracht.

Prachtig hoe subtiel duidelijk wordt gemaakt dat Sam zijn dochter meer meegeeft dan de ouders om hem heen. Hij kan Lucy niet veel leren, maar hij geeft haar liefde en aandacht. Advocate (Michelle Pfeifer) wil haar zoon veel bijbrengen, maar heeft totaal geen band met hem. Dankzij Sam verandert dit. De boodschap is dat geestelijk gehandicapten ook liefde kunnen geven. Iets wat belangrijk is voor een kind. Geweldig hoe een normale man het voor elkaar krijgt vol overtuiging de rol van een gehandicapte te spelen. Sean Penn is volkomen geloofwaardig, we zien niet de acteur maar Sam. Sommige scènes zijn zo hartverscheurend dat het moeilijk is om te blijven kijken, andere scènes zijn vertederend en grappig. Deze combinatie is in balans waardoor de film niet overdreven droevig is. Niet alleen Sean Penn speelt de sterren van de hemel, ook Dakota Fanning (Lucy) speelt haar rol geweldig. Haar wijze en slimme overkomen staat in contrast met de intelligentie van Sam maar toch voelen de twee elkaar aan.

Niet alleen de cast en de rode draad van ‘I am Sam’ zijn goed, ook de muziek die voorbij komt valt op. Alle nummers zijn van The Beatles, waaronder het titelnummer van de soundtrack: “Lucy in the Sky with Diamonds” en “You’ve Got To Hide Your Love Away”. Deze creatie van Jessie Nelson is prachtig, geloofwaardig, vertederend en ontroerend.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 25 april 2002