I Capture the Castle (2003)

Regie: Tim Fywell | 108 minuten | drama, familie, romantiek | Acteurs: Romola Garai, Rose Byrne, Marc Blucas, Henry Thomas, Henry Cavill, Tara Fitzgerald, Bill Nighy, Sinéad Cusack, David Bamber, James Faulkner, Sarah Woodward, Helena Little, Florence Jones, Harrison Ward, Joe Sowerbutts, Sophie Stuckey, Ray De-Haan, Sorel Johnson, Dolly Wells, James Warrior, Christopher Ettridge, Jean Warren, Bernadette Windsor, Richard Shelton

“Better all that hurt than to have known no pain.” Dat is de les die we leren uit de film ‘I Capture the Castle’ van regisseur Tim Fywell. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1948 van Dodie Smith, die later vooral bekend zou worden met het boek ‘The Hundred and One Dalmatians’.

Het verhaal in de film wordt met behulp van een voice-over verteld door Cassandra Mortmain (Romola Garai) die alle gebeurtenissen rondom haar familie opschrijft in haar dagboek. De film speelt zich af in het Engeland van de jaren 30. De zeventienjarige Cassandra woont met haar excentrieke familie in een afgelegen, bouwvallig kasteel. Depressieve vader James (Bill Nighy) heeft ooit een succesvol boek geschreven, maar heeft al twaalf jaar geen woord meer op papier gekregen. Stiefmoeder Topaz (Tara Fitzgerald) is een kunstenares en nudiste; regelmatig staat ze naakt in de tuin de natuur te aanbidden. Zus Rose (Rose Byrne) is een mooi meisje met een hang naar luxe; haar levensdoel is een rijke man aan de haak slaan. En dan is er nog broertje Thomas (Joe Sowerbutts), een ongelooflijke wijsneus. Daarnaast komt de knappe klusjesjongen Stephen (Henry Cavill) vaak bij de Mortmains over de vloer; hij is heimelijk verliefd op Cassandra, maar zij niet op hem. Op een dag maakt de familie kennis met twee rijke Amerikaanse jongemannen: Simon (Henry Thomas) en Neil (Marc Blucas) Cotton. Rose ziet haar kans schoon en doet er alles aan om Simon tot over zijn oren verliefd op haar te laten worden. Dit lukt en al snel verloven de twee zich. Maar dan wordt Cassandra zelf verliefd op Simon. En is Rose eigenlijk wel gelukkig met haar nieuwe verloofde en het luxe leventje dat ze nu in Londen heeft en tevens een voorbode is op haar huwelijk?

Het scenario van de film is geschreven door Heidi Thomas, die al eerder met regisseur Tim Fywell samenwerkte voor een televisieadaptatie van Gustave Flaubert’s ‘Madame Bovary’ (2000).

Hoewel ‘I Capture the Castle’ een mooie film is, lijkt het verhaal toch niet helemaal goed uit de verf te komen. Het is moeilijk om er precies de vinger op te leggen of te verklaren waar het de verkeerde kant op gaat. Het gegeven van een excentrieke familie in een oud vervallen kasteel lijkt een soort sprookje, maar aan de andere kant toont de film ook de harde realiteit: relaties die aan diggelen gaan, onbeantwoorde liefdes, depressies, ruzies, misverstanden. Allemaal geen rozengeur en maneschijn, en toch wordt het in juist díe setting gepresenteerd aan de kijker. Het resultaat is dat je alle gebeurtenissen als kijker aan je voorbij ziet trekken, maar het geheel is een beetje vervreemdend, waardoor je niet makkelijk in het verhaal komt.

Hoewel Romola Garai (bekend uit onder andere de films ‘Atonement’ en ‘Angel’) geen slechte Cassandra neerzet, lukt het haar ook niet om er een duidelijk personage van te maken waar je als kijker echt mee kan meeleven. Ondanks dat we wel te weten komen wat ze allemaal denkt en wat haar gevoelens zijn doordat ze dit allemaal opschrijft in haar dagboek, blijft het een vaag meisje. Aan de ene kant worstelt ze met haar volwassen-worden en vraagt ze zich van alles af, aan de andere kant is ze erg wijs voor haar leeftijd en lijkt ze aan het eind van de film alle levensvragen te hebben beantwoord, terwijl ze op dat moment pas achttien jaar is. Het is eigenlijk Rose Byrne die de show steelt als Cassandra’s knappe zus die vecht voor een beter bestaan. Hierdoor komt het grijze-muiserige personage van Cassandra een beetje in haar schaduw te staan.

Daarnaast vraag je je bij deze film continu van alles af. Wat ziet Cassandra in Simon? Waarom trekt de rijke familie Cotton überhaupt met de vreemde, armoedige familie Mortmain op? Waarom behandelt Cassandra klusjesjongen Stephen zo onrechtvaardig? Waarom helpt Cassandra Rose eerst om Simon verliefd op haar (Rose) te laten worden en kijkt ze vervolgens vreemd op als Rose niet van hem houdt terwijl ze dat toen ook al wist?

Ondanks de hierboven genoemde ietwat negatieve punten, is ‘I Capture the Castle’ geen slechte film. Het is een aparte film, het verhaal is mooi en de acteerprestaties zijn goed, hoewel Romola Garai wel eens betere hoofdpersonages gespeeld heeft. Al met al een leuke film, voor zolang het duurt.

Franka Kersten