I Do (1921)

Regie: Hal Roach | 25 minuten | komedie, korte film | Acteurs: Harold Lloyd, Mildred Davis, Noah Young, Jack Morgan, Jack Edwards

Een man en een vrouw zijn een jaar getrouwd, maar hebben nog geen kinderen. Het enige wat ze in hun kinderwagen vervoeren is, tot grote schrik van de plaatselijke dominee, een grote mandfles wijn. Maar dan doet zich onverwachts een gelegenheid voor om te oefenen voor als er zich op een gegeven moment wel gezinsuitbreiding zal voordoen. De broer van de vrouw levert zijn twee jonge kinderen af bij hun deur met de onsterfelijke woorden dat ze heel erg gemakkelijk zijn en hun aanwezigheid in huis nauwelijks opgemerkt zal worden.

Dat gebeurt natuurlijk niet. Wat volgt zijn de geijkte, maar zeer leuk uitgevoerde grappen met een fles melk klaarmaken voor de baby en alles wat daarmee mis kan gaan. En een onbeschrijflijke knoeiboel wordt het. Maar het leukste zijn toch wel de bijna diabolische streken van het vierjarige jongetje, zo snoeihard en gemeen dat je er alleen maar vreselijk om kunt lachen. De stoutigheden van het jochie variëren van botte vernielzucht, tot inventieve kwajongensstreken naar ronduit oprechte kwaadaardigheid. Als je ooit een oppaskind over de vloer hebt gehad waarmee werkelijk niets is te beginnen, is dit een uitstekend voorbeeld. En wat moet je dan doen als je vrouw heel romantisch aankondigt dat je binnen afzienbare tijd vader zal gaan worden? Juist ja, het vooral gelaten over je heen laten gaan.

Een prima Harold Lloyd film met de nodige grappen en fysieke uitdagingen voor de altijd meesterlijke acteur bij wie de bril gelukkig nooit van de neus valt, wat hij ook doet. Charmant en inventief is het tekenfilmpje aan het begin waarin hun huwelijk wordt verbeeld met figuurtjes in de stijl van Betty Boop. Elk van zijn films hoe klein en flauw ook kent minimaal een dergelijk onweerstaanbaar origineel detail, zo ook deze.

Diana Tjin-A Cheong