I Love You, Beth Cooper (2009)

Regie: Chris Columbus | 102 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Hayden Panettiere, Paul Rust, Jack Carpenter, Lauren London, Lauren Storm, Shawn Roberts, Jared Keeso, Brendan Penny, Marie Avgeropoulos, Josh Emerson, Alan Ruck, Cynthia Stevenson,  Pat Finn, Andrea Savage, Violet Columbus, Anna Mae Routledge, Anja Savcic, William C. Vaughan, Darien Provost, Samm Levine, Ellie Harvie, Dalias Blake, Emily Tennant, Maggie Ma, Natalie von Rotsburg, Dharrol Alves, Karyn Michelle Baltzer, Devin Douglas Drewitz, Lucy Lu, Brandon Barton, John J. Gulayets, Dante Alridge, Ifeanyi Obany     

Wie heeft niet ooit een onbeantwoorde liefde gevoeld voor de leukste en/of knapste jongen of het leukste/knapste meisje van de school? En wie heeft niet eerder een film gezien die over dit onderwerp gaat? Wat dat betreft is ‘I Love You, Beth Cooper’ zowel herkenbaar als heel voorspelbaar. Het onderwerp van de nerdy jongen die verliefd is op het populairste meisje is immers al veel vaker op het witte doek te zien geweest. En deze high school komedie blinkt vooral uit in het citeren (lees: gretig jatten) uit andere films.

Paul Rust heeft het verslagen gezicht van iemand die het altijd tegenzit en is daarmee perfect voor de rol van de ongelukkige Denis Cooverman. Wel is het de vraag of er geen acteurs te vinden waren die qua leeftijd dichterbij de tienerleeftijd te vinden waren? Beide hoofdrolspelers, zowel Rust als Hayden Panettiere (in de titelrol), zien er jonger uit dan ze in werkelijkheid zijn, maar waar Panettiere (geboren 1989) nog wel kan doorgaan voor 18, is Rust (geboren 1981) met 28 jaar echt te oud voor een scholier die eindexamen doet op de middelbare school. Het leeftijdsverschil is duidelijk te zien en daarmee wordt de al onwaarschijnlijke combinatie van de voorzitter van de debatclub en de knappe cheerleader pas echt ongeloofwaardig. Het is in dat opzicht wel vreemd dat het scenario van Larry Doyle, gebaseerd op diens eigen roman, zo vlak is. En dat terwijl Doyle oorspronkelijk een filmscenario wilde schrijven, maar voor een boek koos, omdat hij zijn verhaal niet in Hollywood kon slijten.

Regisseur Chris Columbus (‘Home Alone’, de eerste twee ‘Harry Potter’ films) laat ondanks zijn ervaring de boel soms teveel lopen, waardoor grappen verkeerd getimed worden en situaties te lang worden uitgesponnen. Toch heeft de film toch ook zeker zijn charme. Hoofdrolspeelster Hayden Panettiere heeft een zonnige uitstraling en weet ook van een mager geschreven rol iets leuks te maken. Haar Beth Cooper is duidelijk niet de persoon die Denis dacht dat ze was en Panettiere leeft zich uit in scènes waarin ze uit haar dak mag gaan. Rust daarentegen heeft een ondankbare taak om telkens in genante situaties terecht te komen en zich in elkaar te laten slaan door Beth’s vriendje Kevin (Shawn Roberts), die in het leger zit. Hoewel hij sympathie oproept voor alle ellende die hij moet doormaken, heeft hij maar weinig om handen. Zijn sterkste moment is de openingsscène, waarin hij een tenenkrommende speech houdt, waarin hij zijn liefde voor Beth verklaart en verschillende andere klasgenoten voor schut zet, maar daarna moet hij vooral fysieke vernederingen ondergaan, waarbij heel wat schrammen, blauwe plekken en bloed komt kijken.

De meeste goede grappen – en die zijn er zeker ook te vinden – komen op het conto van Jack Carpenter als Denis’ beste vriend Rich. Zijn fratsen bestaan voornamelijk uit het citeren uit klassieke films en het verkeerde zeggen op het verkeerde moment. Hoewel de twijfel van alle andere personages over de seksuele geaardheid van Rich niet de beste “running gag” is, weet Carpenter van de flamboyante Rich het leukste karakter te maken. Het hoogtepunt van de film is ongetwijfeld het natte handdoekengevecht dat gemodelleerd is naar de klassieker ‘The Adventures of Robin Hood’ met Erroll Flynn, die eerder in de film op een televisie te zien is. Zeker niet de beste high school film in omloop, maar vermakelijk genoeg voor een avondje niksdoen.

Hans Geurts

Waardering: 2.5