I Love You More (2023)

Recensie I Love You More CinemagazineRegie: Erblin Nushi | 93 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Arta Selimi, Don Shala, Luan Jaha, Shengyl Ismaili, Melihate Qena, Leonik Sahiti, Zana Berisha, Fjolla Nushi, Irena Aliu

‘I Love You More’ (2023) draait om de Kosovaarse scholier Ben (Don Shala). Het loopt tegen het einde van het schooljaar en samen met zijn beste vriendin Linda (Zana Berisha), bij wie hij net zijn coming-out heeft gehad, verheugt hij zich op het eindbal. Zijn moeder Nora (Irena Aliu), die hard werkt als kleermaakster, is druk bezig om outfits voor hen te maken. Nog meer dan op het schoolfeest verheugt Ben zich op een ontmoeting met Leo (Leonik Sahiti), zijn Duitse internetgeliefde. Die staat in juli gepland, dus het is aftellen geblazen. In stilte, dat wel, want zijn ouders zijn niet op de hoogte van zijn geaardheid.

Maar dan komt alles op losse schroeven te staan. Het gezin wint de Greencard Loterij, waardoor er in juli naar Amerika verhuisd moet worden. Goed nieuws voor de familie, die al lang droomt van een beter leven, maar voor Ben een slechte timing. Zal hij nu ook bij zijn ouders uit de kast moeten komen? En krijgt hij ze zo ver dat ze de verhuizing uitstellen, zodat hij Leo in real life kan ontmoeten?

Dit romantische drama, geregisseerd en geschreven door Erblin Nushi, is een klein, intiem portret. Het tamelijk eenvoudige verhaal wordt zonder franje ontvouwd. De prachtige shots, in sprekende ruimtes met schitterend licht, vertellen het verhaal vanzelf. Shala zet een heel kwetsbare Ben neer, die loyaal is aan zijn familie, maar ook de hoop op liefde ziet vervliegen. Daarnaast brengt hij samen met Aliu een moeder-zoon-relatie tot leven, die de emoties raakt.

De moeilijkheid van de geforceerde coming-out is duidelijk, maar die van de verhuizing minder. Hoe problematisch is het nu eigenlijk om die een maand uit te stellen? En hoe onmogelijk is een ontmoeting, als Ben in Amerika woont? En zonder de pret te bederven met een spoiler: in de tweede akte zijn rondom de romance vreemde keuzes gemaakt. Op het niveau van het scenario – Ben is even niet meer zo goed te volgen – maar zeker ook op muzikaal gebied. De muziek, die tot dan toe subtiel sfeervol was, wordt vreselijk theatraal.

Het pretentieloze, tedere ‘I Love You More’ vertelt prachtig over de breekbare tiener Ben. Zijn ontmoeting met een geheime internetliefde dreigt in het water te vallen door een plotselinge verhuizing naar Amerika. Het verhaal bevat een schijnprobleem en heeft een kleine inzinking in het middendeel, maar dit doet weinig af aan de totaalervaring.

Ester Šorm

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 23 mei 2024